dimarts, 31 de maig del 2011

Problemes genètics no hereditaris poden causar discapacitat intel·lectual

Segons una investigació dirigida per científics de la Universitat de Mont-real, a Canadà hi ha un grup de gens relacionats amb l'activitat cerebral poden tenir mutacions i causar discapacitat intel•lectual.
La discapacitat intel•lectual afecta entre 1 i 2%dels nens de tot el món. Les causes poden ser genètiques però també existeixen gens específics desconeguts que ho causen.
Un autor de l'estudi, Jacques Michaud va explicar que els gens tenen molta importància en la sinapsi nerviosa. La sinapsi nerviosa és una estructura que permet que les cèl•lules cerebrals transmetin informació d'una forma ràpida. Segons aquests descobriments es podria deduir que la discapacitat intel•lectual apareix quan es produeix una interrupció en la comunicació entre les cèl•lules nervioses.
El doctor Michaud va analitzar l'ADN de pacients per identificar mutacions no hereditàries que anessin de recent formació que es diuen “novo”. Van analitzar 197 gens sinàptics i van identificar aquestes mutacions en 10 de 95 pacients. Aquestes mutacions afecten a la comunicació entre cèl•lules.
Aquests estudis fan un paper molt important en malalties com l'autisme o l'esquizofrènia. També aquests estudis demostren que les malalties mentals no solament poden ser hereditàries.

Notícia original 

Notícies relacionades

Famílies dels discapacitats mentals

Dret per a treballar per als discapacitats mentals

Autisme

Vídeo relacionat
Perillositat dels discapacitats mentals


diumenge, 29 de maig del 2011

Costs ocults de la contaminació tòxica de l'aigua


Greenpeace ha editat un informe sobre les conseqüències ocultes de la contaminació industrial de l’aigua de diferents parts del planeta i sobre les conseqüències que pot causar sobre les persones, el medi ambient i l’economia. L’organització ecologista pretén cridar l’atenció sobre els polítics i les empreses amb la finalitat de protegir els rius i no es produïsquen els errors del passat.
A Espanya s’ha centrat aquest estudi en el cas de la neteja de la contaminació per la empresa Ercos sobre embassament de Flix a Tarragona cap al riu Ebre. L'empresa sols es farà càrrec del 5% dels gastos de la descontaminació i la resta será pagada amb diners públics tant dels Espanyols com de la resta dels habitants de l’Unió Europea.
Greenpeace aporta una nova forma d’estudiar la localització dels rius en els que denomina al Sur Global i els que es troben al Nord Global que han sigut víctimes d’una contaminació durant un període de temps major i destaca el exemple del riu Hudson en EEUU on la descontaminació va estar pagada per l’empresa General Electrics.
Greenpeace considera prendre mesures per al la protecció de les persones i de la vida la qual depèn del curs d’aquesta aigua. Molts dels rius que s’inclouen en l’estudi abasteixen d’aigua potable i de reg tant a zones rurals com a grans urbanitzacions. A sovint son invisibles per a l’ull humà les substàncies persistents, bioacumulatives i tòxiques que acaben sent extremadament perilloses per a la salut humana.
Greenpeace exigeix a empreses i governs que es comprometen per a un futur lliure de tòxics amb l’adopció de mesures urgents basades en la precaució i la transparència per a eliminar totalment el us i l’emissió de totes les substàncies perilloses.



Enllaços relacionats:

Video:


Green luxury

Les grans firmes han canviat les seues polítiques amb el medi ambient amb la finalitat de donar una millor imatge, deixant de banda per moments el món del luxe pel de la sostenibilitat.
Grans fabricants del sector, com el conglomerat LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), han creat comités d’avaluació dels danys causats per les seues empreses afiliades al medi ambient, amb l’objectiu de convertir-se en empreses més sostenibles. LVMH, al 2004, va encetar un nou projecte anomenat “auditoria del carboni”, per a medir les quantitats de CO2 emeses en les seues produccions, i així, reduir-les.
Els grans fabricants de joies, com Cartier, s’han adherit a al procés Kimberley. Aquest procés consisteix en aturar el tràfic de diamants. En països com Angola o Sierra Leona, s’han provocat “guerrilles” per desestablitzar el govern i així, aconseguir que el país entrara en crisi. Amb açò, les grans empreses aprofitaven per fer treballar xiquets a les mines i tenir mà d’obra barata.
Des de l’any 2001 el rotatiu internacional, “Herald Tribune”, organitza la conferència del luxe, a la qual, es reuneixen els principals fabricants del món del luxe. En aquesta conferència, un dels objectius prioritaris és la recerca de la sostenibilitat. Aquest any la cita es celebrarà a la ciutat brasilera de Sao Paulo.
Els principals obstacles que presenta la sostenibilitat són les barreres arquitectòniques (l’impacte ecològic que pot proudir una instal·lació més sostenible) i el cost, ja que, suposa una despesa important que no està a l’abast de petits fabricants.
Finalment, Gucci ha introduit en les seues fàbriques un programa per a reduir l’ús de paper i les emisions de CO2. Segons el seu president, les empreses són jutjades per la calitat dels seus serveis i els preus, però també per la seua forma d’actua de cara a la comunitat i el respecte amb el medi ambient.




  1. Mercadona

  2. La indústria i el medi ambient


  • Vídeo relacionat

Ascó i Vandellòs

El passat 27 d’abril el Cads (Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible), després del que ha passat a Fukushima, va emetre unes recomanacions per a augmentar protecció en les centrals nuclears; concretament per a la de Ascó i Vandellòs (ja que Catalunya genera el 43% de l’electricitat que consumix amb reactors nuclear)
La idea principal d’aquesta publicació és obligar-los a reduir al màxim les piscines que emmagatzemen combustible gastat i guardar els residus en emmagatzaments temporals centralitzats (ATC) lluny de la central, tot açò amb la intenció de reduir el risc de sofrir un accident.
Alhora, demana la revisió de l’estat d’aquestes piscines i els obliga a tenir un edifici de contenció semblar al que té el reactor. En un segon pla, el Cads li recorda a la Generalitat que revise el Pla d’Energia de Catalunya amb la intenció de fomentar l’ús de les energies renovables.



--> Mapa de l'energia nuclear a l'Estat espanyol


--> Cofrents


--> Què és l'energia nuclear



  • Vídeo relacionat



Dos especies d'esponges marines produeixen substàncies contaminants


Gràcies a l’ utilització de tècniques per a determinar el contingut de carboni 14 a nivell molecular s’han descobert unes especies de esponges marines que produeixen metabòlits idèntics a certs contaminants químics com son els difenilèters polibromats. Per a determinar-ho cal tenir en compte el seu possible origen natural, per això, hi tenien dues possibilitats, bé contingut en carboni nul ja que la majoria de compostos químics deriven de combustibles fòssils emmagatzemats a l’interior de la terra fa milions d’anys, o bé, contenir una certa quantitat de 14C si un compost ha sigut sintetitzat per un organisme ja que es produeix constantment en l’atmosfera.
En quant a l’ investigació de les esponges, s’han extret metabòlits d’aquestes i s’ha comprovat que presentaven una estructura molecular idèntica als metabòlits produïts en presencia de contaminants químics, a més, es creu que utilitzen aquests compostos per a defendre’s de les adversitats.



Enllaç relacionat:

Video:


dissabte, 28 de maig del 2011

Fuga a la central de Cofrents

S'ha detectat una fugida d'aigua refrigerant en la central nuclear de Cofrents segons el CSN la arriba fins a 4000 litres d'aigua al dia .Aquesta fugida no surt a l'exterior sinó que va per una canalització que desemboca en un pou sec situat baix de l'atuell del reactor de la central. Ve de tres accionadors de les barres de control del reactor : en dos d'ells hi ha un lleuger degoteig però en el tercer és continu . En l'informe oficial assegura que hi ha poca radioactivitat diluïda en molta quantitat d'aigua.
La plataforma defensora del tancament de la nuclear , va denunciar la gravetat del problema , exigint, el tancament total de la central prenent per exemple la mala situació de la central de Fukushima. D'altra banda el portaveu de la central Jesús Cruz, nega que es tracte d'una fugida .Les dues parts tenen dues postures diferents . La central ens diu que no hi ha perquè alarmar-se que hi ha mes preocupació pel que ha passat en Japó que altra cosa, però segons el parèixer de la plataforma Tanquem Cofrents , això no és així ,que encara que van canviar totes les tuberies dels accionadors de les barres de control ,l'actual constatació de l'existència de noves fugides demostra que el procés de corrosió intergranular contínua deteriorant la integritat de l'atuell del reactor i afirma'nt, que si fos normal aquest incident el consell no s'hagués fixat, i asseguren que hi hauran conseqüències en un futur.



Noticies relacionades:
Video



Descobreixen el mecanisme de control temporal del creixement de les plantes


Investigadors de l'Institut de la Universitat Politècnica de València i el CSIC, han descobert el mecanisme que regula el creixement de les plantes segons l'hora del dia.

La vida dels animals i de les plantes segueix un patró temporal diari adaptat als cicles normals de llum i foscor que imposa la rotació de la Terra. Les plantes no creixen de manera contínua al llarg de tot el dia, sinó que concentren el creixement preferentment al final de la nit i el principi del dia, per després dedicar la resta del temps a realitzar fotosíntesi i redistribuir els recursos energètics generats.
A més el patró rítmic de creixement diari depèn del funcionament d'un rellotge intern que posseeixen totes les cèl lules vegetals, i se sap també des de fa temps que unes hormones, les giberelines, són indispensables perquè les cèl lules vegetals s'expandeixin. No obstant això, no se sabia fins ara com s'acoblen el rellotge i les giberelines per generar un patró robust de creixement ".

Un dels resultats més cridaners que descriu la recerca és que una planta mutant en la qual la ruta de senyalització de giberelines està activa de forma permanent perd el control rítmic del creixement: creix de forma contínua durant tot el dia, i la mida final de les plantes és també més gran. Això indica un possible punt de control sobre el qual incidir per tal de modificar el patró temporal de creixement de les plantes, tenint en compte que la capacitat de percebre les giberelines varia al llarg del día.Así molts dels gens que s'activen en resposta a les agressions externes presenten una variació diària, i es creu que aquest ritme està determinat per les giberelinas.

video



noticia original


noticia relaciona 1

noticia relacionada 2

El volcà Grimsvotn


Un volcà islandés en concret el Grimsvotn , de nou torna a suspendre el tràfic del aire per les seues cendres i partícules. Amenaça vindre en direcció a Europa , tornant a crear un caos i enormes pèrdues econòmiques com ja va ocórrer fa un any amb el volca Evjafjallajokull . La situació es cada vegada mes preocupant, i empitjora a Europa fent menester estar en alerta , perquè aquest volca es mes gran i no portava registra’n cap activitat des del 2004. Un gran núvol es va alçar ahir des de el crater fins arribar una alçada de 20 kilòmetres , el que va obligar a l’Élite de l’aviació de Islàndia a prendre mesures de prohibir els vols al voltant de 200 kilòmetres del volcà. En el cas de que l’erupció continuarà en base a les previsions dels pròxims cinc dies en la mateixa intensitat i direcció arribaria el núvol de cendra primer a Escòcia , Regne Unit ,França i a final de setmana a Espanya. Les principals companyies àrees europees estan en alerta. Ahir experts en meteorologia i Euro control varen tractar les perspectives immediates per a no tindre grans pèrdues i analitzar la seguretat del tràfic aeri .Segons un estudi realitzat per Oxford Economics no existeix encara cap impacte sobre els vols continentals europeus i transatlàntic i la situació estarà així durant 24 hores . El vulcanòleg islandès Mike Burton ens diu que Islàndia es potencialment un polvorí.






Noticies relacionades:




Un tornat borra un poble


Obama a través de la (FEMA), una agencia federal d’emergències ,s’ ha mobilitzat de seguida per anar ajudar al poble de Joplin en el estat de Misurí desprès de passar de per allí un tornat molt poderós i amb efectes devastadors que ha deixat almenys 125 morts i cents desapareguts .
Tot va passar a les huit de la nit del diumenge 22 de maig , una gran trona s’havia format i la gent anava refugiant-se dins de les cases, l’alerta feia tan sols 24 minuts que s’ havia donat i algú que altre no se’n havia adonat .
El tornat de “vortices multiples” de grau EF-5 que es la categoria màxima va arribar fortíssim amb vents que arribaven fins als 200 milles per hora .Es va formar un embut d’un kilòmetre d’ample , i dins es van formar dos huracans que destruïen tot allò que trobaren al seu pas ,tota classe de vehicles , vivendes,edificis i fins i tot l’hospital local.
Algú que altre va pensar que era la fi del mon i encara quant ho pensen tremolen i es posen a plorar que ho han perdut tot.Aquest tornat de Joplin es el mes mortífer de la nació dels últims seixanta anys.
Les autoritats d’aquesta ciutat, pensen que els desapareguts s’elevaran al miller encara que la xifra oficial ronda als 232.
La subdirectora i consellera de seguretat del Misurí , Andrea Spillars ha dit que posarà tots els recursos per a que els familiars amb sers volguts que hagen desaparegut puguen trobar-los el mes aviat possible.
Entre tant equips de rescat repassen la zona destruïda amb gossos i aparells d’escolta amb l’esperança de trobar algun supervivent baix les cases , negocis i muntanyes d’escombrots.
L’ambient feia una olor a amoníac i propà.El president Obama ha dit que va a recolzar a l'estat per ha poder-ho reconstruir.


Noticies relacionades:





La calor augmenta el nivell d'ozó

Una quinzena d’estacions de medir la contaminació a Madrid , ja superen el nivell degut al tràfic de vehicles mes la calor que esta fent. No plou ni fa vent i l’alcalde Gallardón li queden quatre anys per a posar remei .
L’ozó troposferic és produeix per una reacció fotoquímica que augmenta quant l’òxid del nitrogen es alt i la calor és eleva .
El 24 de maig a les onze de la nit de 23 estacions ,16 ja superen els 100 micrograms per metre cúbic de NO2 .
Açò no es be de nou , cada any des d’abril fins agost augmenta la producció d’ozó segons els graus d’intensitat solar.
Altres estacions de la Comunitat de Madrid allunyades de l'intens tràfic superen els 120 micrograms .
L’Unió Europea ja ha pegat un toc d’atenció encara que com si res .
L’Alcalde va prometre que si eixia un altra vegada solucionaria el problema , m’entres tant, és recomana no fer cap esforç en les hores centrals de dia.







CEPSA DESENVOLUPA BIOCOMBUSTIBLES A PARTIR DE MATERIES GRASSES


Cepsa ha culminat en les instal•lació de la refineria a Huelva,un nou procés per a la producció de biocombustible a partir d’oli vegetal, denominat hidrodiesel.
Aquesta refineria començarà la producció del nou biocombustible en juliol i a Cadis es farà en novembre. Les probes es van fer a l’any 2007 a les refineries de Tenerife i Huelva.
En realitat,es tracta d’un projecte que Cepsa porta investigant i desenvolupant des de fa quatre anys i respon a la necessitat de complir amb les noves directives europees i la legislació espanyola.
La nova regulació marca com a objectiua per al 2020 que el 10% de l’energia present en gasolines i gasoils provinga dels biocarburants.Per al 2011 este objectiu es de 6.2%.
A aquest procés es consegueix transformar el oli vegetal en biocombustible mitjançant la seua hidrogenació,utilitzant en el procés les mateixes instalacions en les que es redueix el sofre del gasoil.La capacitat inicial de producció estimada,per a les tres refineries,serà superior als 100.000 metres cúbics al any.


Pàgines relacionades:


EXAMEN A LA LLUITA CONTRA LA CONTAMINACIÓ MARINA


Un hipotètic abocament de fuel produït a Pontevedra ha posat a prova aquest divendres (27-5-2011) les administracions implicades en la lluita contra la contaminació marina ,tant en cas del abocament d’hidrocarburs com en altres d’orgànics com la fusta o el carbó. Els resultat ha sigut molt satisfactori.
Aquesta és la conclusió del subdirector general del Servici de Guardacostes de Galicia,que va supervisar en el port de Marín ( A Pontevedra) un simulacre de contaminació en la zona i la reacció de salvament marítim,el guardacostes,la Guardia Civil i el sector pesquer per contindre-la abans de que causarà danys sense solució tant en les aigües de la ria com en la riquesa pesquera i marisquera.
A les 9.30 del matí un pesquer va sofrir la ruptura d’una manega i va provocar un abocament de fuel en una zona de port. Immediatament es va posar en marxa el protocol de seguretat i emergència establert en cas de contingències greus i es desplegaren tots els equips.
Es van posar en marxa 54 especialistes del Servici de Guardacostes,Salvament Maritim i la Autoritat Portuaria de Marín,atambé 12 pescadors de dos vaixells pesquers i dos de aqüicultura.
En menys d’una hora,poc abans de les 10.30,tots els medis estaven desplegats i havien instalat ja una barrera rigida de contenció (disenyat per recollir selectivament els hidrocarburs al mar) alrededor del vaixell causant i tres barreres més per protegir el banc marisquer i el rest de la ria.
Als 45 minuts ja s’havien recollit tos els material possibles.



Pàgines relacionades:


Vídeo:




DESPRÉS DE FUKUSHIMA,ESPANYA


Espanya és un territori amb una sismicitat baixa sobre el que hi ha centrals nuclears. Als anys 90 hui va haver una investigació a mans del Consell de Seguritat Nuclear(CNS),investigacions paleosismiques. Aquest equip va fer un estudi de la falla del Camp,propera a la central nuclear de Vandellòs. Aquesta falla encara que produïa xicotets sismes,havia ocasionat tres grans terratrèmols amb ruptura de la superfície durant els últims 125.000 anys.
Després d’aquest estudi es va fer un projecte per estudiar la paleosmocitat pròxima a la central de Cofrents,però el CSN no va estimar molt d’ interès.
Des d’aleshores a Espanya s’han format diversos equips capaços de desenvolupar investigacions paleosismològics , com va posar en manifest la qualitat de les comunicacions presentades en la primera reunió ibèrica de falles actives i paleosismología que va tindre lloc en Sigüenza el passat octubre. Entre els assistents havia tècnics del CSN.
Després del accident de Fukushima van a revisar-se les condicions de seguretat de les centrals nuclears europees. Aleshores ,ara ¿van a interessar-se el Consell de Seguretat Nuclear en conèixer la paleosismicitat dels entorns pròxims a les centrals nuclears espanyols?


Pàgines relacionades:

Video:

divendres, 27 de maig del 2011

Producció de biocombustible a partir de microalgues

A l’aeroport de Madrid-Barajas han instal•lat una plataforma tecnològica d’experimentació amb microalgues per a investigar la producció de biomassa a partir de la que es poden obtindre biocarburants.
Aquesta planta funcionarà a partir del consum de les aigües residuals i la reutilització del diòxid de carboni emès per les instal•lacions de l’aeroport. A més a més, investigaran la possibilitat d’utilitzar, aquest biocombustible obtés, en els vehicles i aeronaus del lloc.
La producció d’aquest combustible seria molt beneficiosa, en part perquè té una eficiència energètica molt elevada, utilitzen una menor superfície agrícola i, a més, no depenen de condicions meteorològiques.



Enllaços relacionats:

Video:


L'ozó dolent comença a disparar-se.


Ha arribat el bon temps a les ciutats, i amb ell, el increment de l’ozó en l’atmosfera. És un dels contaminant que menys es parla, però el que més preocupa i més conseqüències té.
L’ozó dolent, al contrari del bo que ens protegeix dels rajos ultraviolats, es comporta al revés que la resta de contaminants.

No es troba sols en zones industrials i zones urbanes, sinó que també està present en zones rurals; la reacció química que produeix la contaminació amb contacte d’altes temperatures provoca un augment d’aquest gas en l’atmosfera.

Les centrals d’alerta per controlar l’augment d’aquest contaminant, han detectat una major concentració en zones rurals i distants al centre urbà, que en aquest últim.

L’organització Ecologistas en Acción ha decretat una sèrie de consells que cal tindre en compte i seguir per poder fer una vida més saludable i pal•liar aquest augment desmesurat de contaminant.

Per això, després d’entrar en alerta per una ràfega d’aire africà que els pròxims dies entrarà a la península, es recomana utilitzar el transport públic per fer baixar les emissions de CO2 a l’atmosfera.


Enllaç noticia.



Altres enllaços:

- Emissions de gasos precursors de l'ozó troposfèric.
- L'augment de l'ozó en les capes baixes de l'atmòsfera recalenta la Terra.
- La capa d'ozó.


Video:




INVESTIGUEN LES CAUSES DEL TERRATRÈMOL DE LORCA


De seguida que es va produir el terratrèmol ,el equip (departament de geodinàmica de facultat de Ciències Geològiques) es va desplaçar a la zona del epicentre amb el fi de recaptar dades tan danys com els possibles efectes geològics superficials.
Durant els quatre dies següents al terratrèmol es va realitzar una inspecció de les dades produïts per el terratrèmol a Lorca. Amb l’anàlisi de les primeres dades es van poder senyalar algunes evidencies.
La posició dels epicentres del terratrèmol principal Mw 5.1, així mateix com el terratrèmol de Mw 4.5 que havia ocorregut 2 hores abans, i ambdues coincideixen amb la localització de la falla nombrada FAM Falla de Alhama de Murcia -(situada a 2 Km de Lorca).
A una escala més local,els epicentres dels dos terratrèmol de major magnitud pareixen relacionades amb una zona on la FAM presenta una estructura complexa,i poden localitzar-se a dos rames,la més probable és la del Corredor Nord.
Aquest està format de dúplex d’ esgarre compressiu ,format a la seua vegada per dues rames paral•leles molt pròximes en superfície, les traces de la qual passarien per davall del casc urbà de Lorca i altra pel flanc nord-oest del Castell de Lorca.
A l’espera de noves dades sismològiques , l’ interpretació inicial que es pot fer del terratrèmol de Lorca es que la falla responsable va ser la FAM. Els enormes danys causats es deuen a l’escassa profunditat del terratrèmol i a la seua localització molt propera a la ciutat el que explica l’acceleració que es va produir i que es molt alta per a un terratrèmol d’aquesta magnitud. En els pròxims mesos es tindrà que seguir investigant.



Pàgines relacionades:

Video:

dijous, 26 de maig del 2011

Cent vegades més aigua a la Lluna

Quaranta anys després de l’aportació de les roques lunars pels astronautes de la nau Apol•lo, els científics han descobert que la quantitat d’aigua continguda dins d’aquestes és cent vegades superior al que es pensava, el que significaria que a la Lluna podria haver tanta aigua com a la superfície de la Terra.


De la col•lisió per la que es va formar la Lluna, es varen alliberar entre altres substàncies, vapor d’aigua; però una part d’aquest va quedar atrapat a les roques junt el titani. Gràcies a tècniques analítiques amb molta precisió s’ha pogut mesurar aquesta quantitat.


Fins ara es pensava que la majoria de l’aigua s’havia perdut però després d’aquest estudi s’ha confirmat que la quantitat dins d’aquestes roques és d’entre 615 i 14.10 ppm.


Totes aquestes proves afirmen la teoria de que la Terra i la Lluna tenen un origen comú, encara que aquesta s’hauria de reformular pel fet de la quantitat d’aigua existent. A més, no es descarta la possibilitat de que aquesta aigua fóra fruit d’antigues erupcions magmàtiques.

- Notícia original
- Altres notícies relacionades


- Vídeo relacionat

Nou predador càmbric trobat al Sahara

Després de nombroses excavacions al Sahara, dos investigadors han trobat diversos exemplars d’anomalocaris, un dels animals més rar i gran del període Càmbric.

Els anomalocaris són animals artròpodes, amb un aspecte semblant als calamars, típics del període Càmbric, encara que els trobats al desert pertanyen a una altra època. També són coneguts per ser els majors predadors, amb més d’un metre de longitud, encara que no els primers, ja que abans trobem els trilobites. Són coneguts, a més, per la seua ràpida extinció.

Aquesta troballa té una gran importancia ja que permet saber que aquests organismes varen ser els dominants de la cadena alimentària més temps del que es creia.





- Notícia original


- Notícies relacionades



- Vídeos relacionats


Nous exemplars de tortuga boba a les Canàries

A l’illa de Fuerteventura han sigut alliberades 20 tortugues bobes, gràcies al projecte Pelagos, que pretén protegir els nius de Cabo Verde (d’on provenen els animals) i la recuperació de zones per a la seua reproducció.




Aquestes cries varen nàixer a finals de 2009 però han sigut alliberades ara perquè les condicions físiques que han adquirit les tortugues així com la situació climatològica i oceanogràfica de les illes Canàries són més adequades que les de l’any anterior.


A més, aquestos exemplars duran un microxip inserit a l’aleta anterior dreta, per a la seua futura localització i identificació una vegada tornen a les Canàries per a reproduir-se.


La gestió de tot aquest projecte serà duta a terme per la Direcció General de Protecció de la Naturalesa, que disposarà d’un pressupost de 667.000€. A més, el Govern Canari promourà la creació de noves àrees per a la reproducció i aparició de nius, així com augmentar les estratègies de protecció d’aquesta espècie.




- Notícia original


- Notícies relacionades



- Vídeo relacionat

dimecres, 25 de maig del 2011

La deforestació acaba cada dia amb 100 espècies diferents

L’Observatori de la Sostenibilitat d’Espanya (OSE) va informar aquesta setmana passada que la deforestació dels boscos tropicals causa l’extinció de 100 espècies al dia i cada any es perden 13 milions d’hectàrees forestals en tot el món.

En aquest vídeo es pot apreciar amb detall la composició de les selves tropicals i la biodiversitat que mostren:



Al dia següent de la noticia, es va celebrar el Día Mundial de la Diversitat Biològica, instituit per la ONU el 1992, i l’Observatori va recordar amb una nota que les causes d’aquesta situació són principalement, la tala descontrolada de fusta, la gestió inapropiada de la terra, els nous assentaments humans i la conversió de terres en cultius agrícoles.

La conservació de la biodiversitat en el cas del nostre pais passa per la gestió sostenible de zones naturals no protegides, moltes d’elles arbolades i necessaries per a conectar els ecosistemes.

Altres organitzacions pretenen cridar l’atenció sobre l’importància de les masses boscoses, que proporcionen aliments, materials i aigua a més de 1600 milions de persones en els paisos més pobres del món. No obstant, aquest tipus de boscos són els que “més sofrixen l’explotació desmesurada”, segons l’OSE.


Extensió boscosa de la Selva Amazònica vista des d'un satèl·lit.


Les masses forestals verges o primàries, que tan sols cobreixen un 10% del món, però que contenen una gran quantitat i varietat d’éssers vius, han sigut destruides en un 80% i el 20% restant corre un greu perill.


-Notícia original

Noticies relacionades:
-Més causes i conseqüències de la deforestació
-Ámerica Latina amb la major extensió de boscos que protegeixen la biodiversitat

Augmenta més a Espanya la freqüència dels dies de calor extrema

Un ‘dia de calor extrema’ es produeix quan la temperatura màxima supera el umbral del 95% de la mitjana de les temperatures màximes diaries. Doncs, entre 1955 i 1998, es va registrar als paisos d’Europa occidental un increment d’aquest tipus de dies de calor extrema.


Segons un estudi de la Universitat Complutense a Madrid, España es un dels paisos més afectats per aquest període. Es creu que les raons d’aquest increment tèrmic son les construccions en zones urbanes, el canvi climàtic i les conseqüents alteracions en la circulació de l’atmosfera.

El augment de temperatures a zones urbanes està associat a la densitat de construccions, és a dir, quan més edificis hi ha en una ciutat, major és l’efecte d’illa de calor. Segons un estudi, de totes les variables climàtiques, les temperatures extremes són d’especial atenció degut a la relació directa que tenen amb el canvi climàtic. A més, se sap que durant el segle XX, la temperatura global del planeta ha augmentat una mitjana de 0,6 ºC, fet associat amb els canvis en la circulació general de l’atmosfera.




Una investigació revela l’existència de tendències “estadísticament significatives” de dies de calor extrema, destacades en paisos com Espanya, Portugal, Francia i Alemanya. L’anàlisis per al periòde entre 1955 i 1998 estima increments importants en la temperatura màxima mitjana d’entre 0,5 y 2 ºC al llarg dels mesos d’estiu.

Els investigadors de l’estudi treballen ara en un àmbit més complet, i a banda d’analitzar les temperatures, també analitzen altres variables com el vent, la pressió atmosfèrica o la radiació solar. “Aquestes dades serviràn per realitzar prediccions perque complementarem dades històriques amb fonts més recents”, concluixen.


-Notícia original

Noticies relacionades:
-Recomanacions de seguritat per a dies de calor extrema
-La temperatura mitjana a Espanya podria augmentar 6 ºC en un marge de 50 anys

dimarts, 24 de maig del 2011

El terratrèmol de Lorca ha posat a prova els edificis de la zona front al major sisme que podien sofrir

Un informe geòlogic del Institut Geòlogic i Miner d’Espanya ha descobert que el terràtremol produit en Lorca el passat 11 de maig ha posat a prova les edificacions de la localitat front al seisme més intens que deurien soportar segons estudis passats, ja que es predia en aquesta zona i en un període de 500 anys, un terràtremol de magnitud 5.0, quan el ocorregut el passat 11 de maig va ser de magnitud 5.1, i sols es van enderrocar dos edificis.




Derrucció del conjunt residencial del barri "La Viña de Lorca".







Se sap també que la Falla de Alhama de Mùrcia, de 85 km de longitut i a la que se li atribueix el seisme, podria desenvolupar terratrèmols d’una intensitat màxima entre 6.5 i 7.0 graus cada 2000 anys.

Per altra part, aquest informe troba certes dudes en la interpretació de la font del seisme, ja que la majoria de posteriors rèpliques s’havien produit al sur dels epicentres, i s’intenta explicar que aquest fet podria correspondre a la reactivació de falles menors situades a aquesta zona més allunyada de la falla central de Alhama. Altra possibilitat que determinen aquest error podria donarse al fet de que les rèpliques no van tindre la suficient intensitat per a captar la font del sisme amb exactitut.
En tot cas, l'institut considera necessària una nova localització de les rèpliques i una detecció més precisa dels epicentres dels temblors principals per poder realitzar una interpretació definitiva.


Les noticies locals informen sobre més detalls moments posteriors a la catàstrofe:




Per al centre d'investigació sismològica anomenat abans, els fets produits a Lorca han sigut "un exemple ideal per al estudi de deformacions associades al camp proper durant un event sísmic i que permet relacionar els danys amb la intensitat sísmica", informació que podran utilitzar per a investigar altres casos ocurrits amb anterioritat i que puguen tindre lloc en un futur.


-Notícia original

Altres noticies relacionades:
-El terratrèmol de Múrcia es sent en altres províncies
-Altres terratrèmols i "prediccions complides"

Txernòbil mai es pot oblidar


Després de vint-i-cinc anys de la catàstrofe de Txernòbil, els països afectats han dit que es millorarà l’energia nuclear i es milloraran els mitjans de seguretat nuclears del món per a que no torne a passar un esdevniment com aquell infern.

Com tots els anys a uns 120km de Kiev, es va fer una misa on es va dinfondre el missatge de la intenció de millorar la seguretat nuclear i el proposit de portar-ho al pròxim G-8, per a evitar noves catàstrofes globals. Segons el govern rus el que d’ha de fer és que la responsabilitat estatal siga més fora i abanda, construir les centrals nuclears en zones on no hi hagen moviments sísmics o algun altre perill.

Un poble prop d’aquella catàstrofe continua amb les restes d’aquell greu accident i a més, no es para amb la contrucció de centrals. Per exemple a Bielorússia es construirà una nova central amb l’ajuda de Rússia i amb l’oposició dels països veïns, encara que es preten construir més centrals ja que molta energia electrica procedeix de centrals. Perquè l’energia és molt econòmica, ràpida i segura; encara que pot provocar noves catàstrofes si no es té cura. Per això s’ha de seguir investigant en noves tècniques que no siguen les nuclears.

Conclouen recordant aquelles tràgics moment que van acabar amb la mort de milers de persones.



Notícia original

Notícies relacionades:
S'observen les negatives de les centrals nuclears
Es reclamen el tancament de centrals

Videos:



Nou cas de contaminació d'aigües


Després d’haver fet un anàlisi a les aigües de la part nord-est de Xina s’ha observat que l’aigua destinada a ús públic presentava alteracions, es a dir, estava contaminada i això afectava a unes 9000 persones.

A partir del 22 d’abril, la gent va començar a notar uns forts dolors estomacals i van anar al metge. A partir d’anàlisis es va observar que eixes persones que havien begut aigua de l’aixeta tenen un excés del bacteri e-coli.

La causa d’aquest problema va vindre donat per una sèrie de fragments trencats els conductes de l’aigua potable, fet que va provocar l’entrada d’aigua residual que pot provocar, i en aquest cas ho ha fet, intoxicacions.

El que va fer el govern va ser reparar els distints conductes afectats i purificar l’aigua que ja estava contaminada. Per a evitar qualsevol possible aparició d’aigua contaminada el que es farà és, al menys, per a uns quans dies mantindre els conductes que s’instal•laren mentre els solucionava el problema.





Notícia original

Notícies relacionades:
Altre cas d'aigua contaminada
Cada cop més aigua contaminada

Videos:



Una fusió de lo més innovadora.


<!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false ES X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

El pla de modernització i desenvolupament sostenible que ha dut a terme Chiclana Natural ha cridat l’atenció no tan sols a àmbit nacional sinó també europeu.

Si fa pocs dies el treball dels tècnics era visitar la depurador de El Torno i els terrenys annexos on es cultiven plantes per fer biodiesel; ara una empresa europea es planteja ajudar a aquesta associació per poder fer un projecte on la depuradora La Barrosa i El Torno es fusionen tot en una per multiplicar l’eficàcia d’aquestes.

Aquesta fusió es convertiria en la pionera a nivell europeu, ja que aquest projecte és de lo més innovador. Dos depuradores connectades per mitja d’unes canonades que donarien abast a una major rendibilitat de les plantes depuradores.

Aquesta unió comportaria millores per les dos depuradores, ja que cada una d’elles obtindria lo que més falta es fa en aquestos moments.

La connexió permetria un triple benefici ecològic a les depuradores chiclanes.

En aquest projecte treballen els més experts europeus en la matèria, per convertir aquest projecte en un gran projecte ambicios i, amb ajudes econòmiques, prevenen acabar el projecte el més aviat possible.


Enllaç Noticia


Altres enllaços:

- Funcionament d'una depuradora.

- Què és una EDAR?


Video:


L'energia nuclear sota cautela.

L’organització que s’encarrega de mantindre la seguretat en les centrals nuclears de les nostres terres, recomana que es buiden les piscines on s’emmagatzemen els residus radioactius abans que una desgracia esdevinga.

Aquesta mateixa organització (Cads) considera necessari revisar les instal·lacions de dites piscines per protegir d’una possible fuga, ja que estan sotmeses a continus factors externs que poden afectar a la seua estructura.

Afirma l’organització que l’accident de Fukushima deu ser una lliçó a nivell mundial per conscienciar-se d’aquest real perill al que tots estem exposats directa o indirectament.

Catalunya és una de les regions més nuclearitzades després de grans potencies com França o Lituània.

L’organització també recorda a la Generalitat que, des d’aquesta institució, també es deuen demanar certs criteris que les centrals deuen complir, per millorar la seguretat. També que per part d’aquestos, es fagen més visites de revisió i estudis de l’estat de la planta.

Es recorda que es deurien de fer estudis per analitzar la viabilitat dels plans d’emergència i evacuació que tenen les centrals davant possibles alarmes.

El Cads demana que s’estudie el Pla d’Energia de Catalunya, per millorar tots els punts que en aquest es tracten.


Enllaç Noticia


Altres enllaços:

- Perills de l'energia nuclear.

- Energia nuclear.

- Funcionament d'una central nuclear.


Video: