dimecres, 30 de març del 2011

La central nuclear de Fukushima es troba en estat d'alarma.


Diversos especialistes en el tema han afirmat la darrera setmana que la fi del perill en les centrals de Fukushima encara és lluny. Afirmen que els procediments que s'estan emprant, semblen no ser els més apropiats, perquè encara no s'han obtingut resultats favorables.


La tromba d'aigua que va afectar a la zona després d'un terratrèmol, ha afectat a tota la central nuclear de Fukushima Daiichi, fent pols els nuclis de diversos reactors i donant l'alarma de fuita nuclear a la zona. Ja han estat detectats nivells superiors al normal en mars i terres properes. Tot i aquests nivells de iode radioactiu, no és una amenaça per a la vida marina de la zona, encara que si per a molts aliments que s'extreuen d'ella i que són pilar de l'alimentació de molts japonesos.


Els enginyers continuen estudiant el problema i intenten arreglar-lo quan més ràpid possible per solucionar la situació i que no empitjore aquesta mateixa perquè no es cree una alarma social innecessària. Més de 60 especialistes treballen contra rellotge per intentar refrigerar els reactors afectats i fer baixar la seua temperatura. Segons afirmacions d'un doctor enginyer, aquests no han de tenir por a la mort, ja que han d'estar tranquils que la radioactivitat no els està afectant. Estem davant d'un cas bastant diferent que amb el que ens vam trobar el 1986 de Txernòbil.


Enllaç Noticia


Altres Enllaços:

- Energia Nuclear.

- A favor i en contra de l'energia nuclear.

- L'energia nuclear a la nostra comunitat.


Video:


Un fill amb tres pares biològics

Després de molts anys d'investigació el Ministeri de Sanitat britànic va aconseguir un nou tractament de fertilitat. Han aconseguit que neixi un nen a partir de tres pares biològics, és a dir, dos òvuls de dues mares i l'esperma d'un pare.
Tot això es fa per aconseguir que el nen neixi sense malalties  biològiques defectuoses com les malalties mitocondrials. Aquestes malalties són molt rares però molt perjudicials ja que provoquen danys en el sistema nerviós i en òrgans vitals.
Per evitar aquesta malaltia en el nen es fa un trasplantament de mitocòndria en el nen. Les mitocòndries són font d'energia que es troba fora de l'òvul de la mare. Per això s'usen dos òvuls de la mare. Així extreuen el nucli de l'òvul de la mare malalta i s'introdueix en l'òvul de la mare sana, que després “in vitro” es fecunda el nen. Així el nen semblarà als seus pares biològics i no tindrà la malaltia genètica.
Ara com ara solament s'ha experimentat amb animals, però el Regne Unit pretén aprovar la possibilitat d'intentar la fecundació en éssers humans.

Notícies relacionades

Fill de tres pares biològics

Enfermetats mitocondrials

Un fill i tres pares

Video relacionat:


diumenge, 27 de març del 2011

Un capritx molt poc ètic.


Un director d'unes clíniques de reproducció assistida nord-americanes anomenades The Fertility Institutes, assegura en una última entrevista concebuda a uns periodics que en menys d'un any els pares que es sotmeten a un tractament de reproducció assistida podran assegurar-se que el seu futur fill naixca sense cap malaltia, triar el sexe del mateix i aconseguir, amb un 80% de possibilitats, que tinguen un determinat color de cabells o d'ulls.

Encara que açò no és nou, si ho és que una clínica privada comence a donar aquests serveis a tot aquell públic que s’ho puga permitir. La polèmica està més servida que mai. Deixant de costat la indubtable publicitat que aquest fet suposarà a la cadena de clíniques, el realment important és el debat moral que va a generar entre la població.
A més a més, molts científics no veuen tan clar aquesta manipulació que es preté, i asseguren que no hi ha cap mètode científic actual que permeta determinar aquestes característiques. La clínica que ha obert la polèmica de nou en canvi, es basen en resultats d'un estudi de l’especialista en la matèria William Kearns. En aquest estudi, es demostra l’amplificació de l’DNA disponible d’una única cèl·lula embrionària per identificar malalties complexes i també algunes característiques dels embrions.

Finalment, des de la font del projecte parlen ja d'una decena de parelles interessades en aquesta tècnica innovadora.

Enllaç Noticia



Video:



dissabte, 26 de març del 2011

Com afecta el canvi horari al nostre cos?

Actualment els canvis de l'hora tenen el seu reflex en la salut de les persones.
El Dr. Gonzalo Pin (coordinador de la unitat valenciana del somni d'Hospital Quirón València), diu: "les conseqüències són transitòries i lleus en la població sana i l'organisme sol necessitarà tres o quatre dies per acostumbrar-se". També explica que algunes estadístiques indiquen un augment en l'accidentalitat dels dies després d'un canvi d'hora i que a partir dels 50 anys ens costa més adaptar-nos.

Aquest diumenge els xiquets també es veuran més irritables i es manifestaran alteracions en la seua alimentació com per exemple als lactants. Els adolescents presentaran dificultats a l'hora d'iniciar el son o en despertar però aquest problema desapareixerà al cap de pocs dies.

Per últim, el Dr. Pin explica que el somni ens permet, manteir les nostres funcions executives com controlar el nostre humor, els impulsos, la concentració...per això es important preparar uns dies abans una adaptació lenta al nou horari, per a poder disminuïr els efectes ja que és molt important poder dormir bé. Ademés el dèficit crònic de son és un factor que contribueix una possible obesitat i a uns trastorns metabòlics relacionats amb la insulina.

Notícia original 

Notícies relacionades:

Video:



    divendres, 25 de març del 2011

    No estem davant d'un nou Txernòbil

    Davant la por d’una nova catàstrofe nuclear com Txernòbil, un expert professor d’universitat i antic inspector de centrals nuclears com aquesta última, assegura que Fukushima no és comparable a Txernòbil.
    Si que hi trobem similituds amb la central de Three Mile Island (1979), en la que també es produïren danys al sistema de refrigeració, aquesta vegada per errades de disseny.
    Després de les darreres explosions, el govern del país ha establert un perímetre de seguretat de 30km, per intentar protegir la població de la radiació emesa provinent del vapor de l’aigua utilitzada per a refrigerar el reactor.

    La gran diferència entre Txernòbil i Fukushima és que al primer, l’explosió del reactor va emetre una radiació a l’atmosfera entre 100 i 500 vegades major que una bomba atòmica i moriren unes 100.000 persones. A Fukushima en canvi, la radiació es dissipa al mar i és impossible que arribe a les costes d’Amèrica, no com la major tragèdia nuclear de la història, que va afectar Ucraïna, Rússia i Bielorússia.

    La lliçó que s’ha d’aprendre de Fukushima és que cap central nuclear pot suportar catàstrofes naturals com aquesta tot i que Japó és el país millor preparat contra aquestes.

    - Notícia original

    - Notícies relacionades

    - Video relacionat

    L'acupuntura: la perfecta aliada

    Pot ser l’acupuntura la perfecta aliada per a evitar els dolos menstruals?

    Encara que no esta completament certificat, un estudi realitzat a un hospital de Corea del Sud ens mostra que aquesta pràctica, l’acupuntura, permet alleujar dolors en dones joves que tenen el període o que estan esperant-lo, ja que actua com a estimulant d’endorfines ( que normalment són segregades de forma natural per el cos humà quan es du a terme exercici físic o en moments d’excitació i que són les que originen en el cos la sensació de benestar) i serotonina ( que és un neurotransmissor del cervell) en el Sistema Nerviós Central.
    A més a més, aquestos investigadors asseguren que l’acupuntura fa desaparèixer més efectivament aquestes molèsties que els tractaments farmacològics que s’empren actualment per alleujar els dolors menstruals.


    Enllaços relacionats:


    Video:



    dimecres, 23 de març del 2011

    UNA DROGA LEGAL: ENDORFINES.

    El descobriment de les endorfines va estar relacionat amb una investigació sobre drogues de disseny. Quan ingerim una substància estupefacient el nostre cos presenta uns receptors específics i aquests només deuen la seua existència si l’organisme conté unes substàncies semblants a les drogues que necessiten aquests receptors. Aleshores, es varen descobrir les endorfines.

    Les endorfines són unes proteïnes-hormones responsables de la sensació de benestar en el cos.
    La seua presència ajuda a neutralitzar qualsevol dolor i per aquest motiu és un sistema de defensa. Aquests incrementen el seu nombre amb la realització de esport, i experimenten una pujada amb la contemplació d’alguna cosa bella, amb la risa o amb el contacte amb la pell.

    El poder d’addicció a les drogues està relacionat amb les endorfines: si al cos hi ha un gran nombre d’aquestes el cos no necessita produir-les, però si experimenta una baixada les necessita raó per la qual s’ingereixen substàncies estupefacients.

    L’estrès o la tensió impedeixen la segregació d’endorfines en el cos, produint un alt risc de patir malalties. Així que per a lliurar-nos d’aquestes podem riure, fer un passeig a la natura, fer esport, perquè les endorfines són una droga legal.


    Altres notícies relacionades:

    Vídeo:

    Tornar a somriure


    Amb només 25 anys va perdre les faccions facials en un greu accident, i ara ha aconseguit recuperar el somriure. Aquest nord-americà resident en Boston va esborrar de la seua cara, a causa de l’accident, els llavis, els ulls, el nas i les celles, així com també gran part de la sensibilitat facial i els nervis que la controlaven.

    Un equip de cirurgians de l’hospital de Boston es feliciten ara de l’èxit en l’operació. Varen reconstruir la cara del pacient a partir de les faccions d’un donant. Cal dir que el pacient no tindrà cap semblant amb el donant, i tampoc s’aproparà al rostre que tenia abans.
    Amb l’ operació va ser possible reconstruir totes les estructures facials, no obstant això, la vista encara no l’ha recuperada i malauradament no aconseguirà recuperar totalment la sensibilitat facial. El pacient haurà de prendre immunodepressors all llarg de tota la vida.

    Després de la intervenció el jove nord-americà va poder telefonar la seua filla per donar-li un bes que tant anhelava, perquè ha recuperat el somriure.


    La mateixa notícia d'altres fonts:

    Altres notícies relacionades:

    El següent video mostra una explicació d'un trasplantament de cara a l'hospital de Barcelona.


    Aliments transgènics: balança de pros i contres

    Tots hem sentit parlar sobre els aliments transgènics, encara que siga en les notícies de la migdiada, per la qual cosa, tenim almenys un coneixement superficial sobre aquests.
    La definició estàndard que coneguem és que aquests aliments són el producte d´un organisme al qual se li han incorporat gens d´altre amb la finalitat de produir les característiques desitjades.

    Doncs aquest tema ha sigut utilitzat com a focus en moltes discursions i debats posant en dubte els seus beneficis tot fent més cas a les conseqüències fatals que poden arribar a provocar a qui els prova. D´aquesta manera s´ha arribat a eclipsar alguns beneficis com, per exemple, l´augment de la producció que suposen els aliments d´aquest tipus i les característiques de calitat nova.

    En el seu sentit perjudicial afecta greument a la biodiversitat ja que l´erosiona, és a dir, una población d´organismes transgènics són tots iguals entre sí. El que sí que està clar es que són més resistents a les plagues perquè els han llevat els gens ``defectuosos´´ i els han afegit altres fent-los més resistents a plagues i malalties, però així estan acabant amb les espècies nadives.
    Però ahí no acaba la cosa, sinó que, a més, les pràctiques agrícoles han canviat amb els aliments transgènics ja que s´utilitzen substàncies per a modificar els aliments.

    Tot i això, també presenta beneficis a la biodiversitat ja que amb ells s´ha prescindit de la utilització d´insecticides tant com d´herbicides molt potents que ha desencadenat una major producció i, per la qual cosa, no ha fet falta la utilització de més terres.


    Altres notícies:


    Vídeos:




    EFECTES RADIOACTIUS QUE PERJUDIQUEN LA SALUT

    El passat 11 de març, un terratrémol de 8.9 graus de magnitud en l'escala de Richter i posterior devastador tsunami, va assotar el nord-est de Japó i va causar importants danys en la planta nuclear de Fukushima. Com a conseqüència, el sistema de refrigeració de la planta nuclear ha deixat de funcionar. Al fallar aquest, s'està produint un sobrecalfament dels reactors que si no es frenat causarà la fusió del nucli. Degut açò, Japó ara es troba baix l'amenaça nuclear.
    A l'interior dels reactors nuclears afectats, i en les piscines d'emmagatzematge de combustible sense refrigeració s'estan originant gasos radioactius (que contenen radioisòtops com iode-129 i cesi-137, entre altres) que estan sent alliberats a l'atmosfera en forma de núvols. Aquests, provoquen la contaminació radioactiva de l' aire i l'H2O, i a més, afecten als cultius, i als éssers vius.
    L'alliberació dels isòtops radioactius en Fukushima perjudica la nostra salut. Per exemple, els efectes que pot produir el cesi radioactiu en els humans són vòmits, diarrees, i hemorràgies. Quan l'exposició és llarga la gent pot perdre el coneixement, entrar en coma o fins i tot pot morir. Per altra banda, el iode radioactiu pot produir principalment càncer de tiroides. Aquest risc de contraure este tipus de càncer s'agreuja més en els xiquets pel fet que estan en ple creixement.
    Les autoritats per evitar l'exposició a la radioactivitat aconsellen als ciutadans que eviten eixir al carrer, que aïllen els domicilis i que es renten i canvien de roba amb freqüència.
    Notícia original
    Altres notícies relacionades
    segons l'OMS, la radiació en els aliments és 'molt més seriosa' del previst

    Detecten alts nivells de radiació en llet i verdures

    Vídeos


    Pot provocar el consum de tabac i el consum de drogues com la cocaïna els mateixos efectes al cervell?


    Doncs, encara que ens semble molt exagerada aquesta proposta, la resposta és afirmativa. Un estudi realitzat per investigadors dels Estats Units que tractava de comparar teixit cerebral de persones que en eixe moment eren fumadores, no fumadores i persones que anteriorment havien fumat i mitjançant el qual es va demostrar que hi presentaven similituds i canvis en el cervell que es fan evidents després d'anys de consum, canvis els quals expliquen l’addicció que causa el consum del tabac en els fumadors.
    Aquestes similituds i canvis en els cervells dels fumadors eren semblants a les ocasionades en els cervells dels consumidors de drogues.
    Conseqüències que perduren en el temps per més que la persona ja no siga consumidora, i poden ser aquests els qui col•laboren a nivell cerebral perquè la persona recaiga en el consum novament.



    Enllaços relacionats:

    Video:



    Contaminació acústica: un perill per a la nostra oïda

    Esta clar que el silenci es necessari en certs moments del dia a dia, però, i a les zones de xarxes ferroviàries, indústries, autopistes pròximes a escoles i habitatges també ho és,no?
    Llavors per que hi ha barris que sofreixen les conseqüències d'activitats que haurien de desenvolupar-se a una distància considerable dels llocs en els quals el silenci és un requisit indispensable?
    La contaminació acústica és, cada vegada, un problema més greu i comú entre un nombre de persones que va en augment.
    D’acord amb estudis mèdics que ens asseguren que tan sols 70 decibels ens poden produir falta de concentració, irritabilitat o inclús taquicàrdies i úlceres, podem imaginar quines seran les alteracions que sofriran les persones que habiten en llocs pròxims a aeroports, ports o industries?
    Per tot açò, s’ha proposat una llei que permetrà diagnosticar i identificar els problemes acústics de cada zona per a que, mitjançant la aplicació de mesures adequades, es conseguixca evitar aquestos fets que ens envolten relacionats amb aquest tipus de contaminació.
    Així s’ha acordat que els nivells de soroll i vibracions màxims permesos en les andanes, vagons de trens, en tots els transports públics en general, seran menors de 70 decibels, així com els màxims per a edificis públics tant d’ús educatiu, sanitari com cultural no podran sobrepassar els 40 decibels.
    En el cas de que aquestes normes foren incomplides s’aplicarien una sèrie de sancions,
    excepte en el cas d’aquelles obres o instal•lacions habilitades amb anterioritat a aquesta llei, que superen els valors límits establerts, que tindran un termini de dos anys per presentar una avaluació d'impacte ambiental en la qual conste la incorporació de mesures correctores de la contaminació acústica de la llei establerta.







    Enllaços relacionats:


    Video:


    dimarts, 22 de març del 2011

    SENSE PREDISPOSICIÓ AL CÀNCER


    A finals de 2010 va nàixer el primer nadó seleccionat genèticament per a evitar que no desenvolupara una mutació fortament lligada al càncer de mama.

    La mare del nadó és portadora de una malaltia que provoca tumors en la mama, en els ovaris o el pàncrees: BRCA1. Aquesta malaltia es transmesa al seus descendents, fent així que aquest tingueren un 80% de possibilitats de patir aquest càncer.
    Els metges de l’hospital Sant Pau de Barcelona estudiaren el seu cas, i feren possible la preparació d’embrions que no portaren aquesta malaltia inclosa en els gens. Dos d’aquest foren implantats a la mare i a finals de 2010 el resultat va ser el naixement d’un bebè que no patirà aquest tipus càncer, només tindrà predisposició a patir càncer com qualsevol altra persona.

    Cal dir que els metges de l’hospital Sant Pau varen fer un estudi previ per a capbussar-se en aquest diagnòstic genètic preimplantacional (DGP), doncs la implantació d’un embrió seleccionat genèticament arrastra un fort conflicte ètic, a més cada cas es diferent i necessari d’un bon estudi. Per què les tècniques genètiques no tenen fi, i l’hem d’establir nosaltres.

    Notícia original.

    La mateixa notícia d’altres fonts:


    Altres notícies relacionades:

    dilluns, 21 de març del 2011

    Dis-me que uses llana i et diré qui eres.


    Quan veiem una dona molt ben vestida amb una bossa de cocodril diem: “ Quina poca vergonya.. pobre cocodril” quan veiem
    una altra dona amb un abric de visó diem: “ Ja veus, matar a un podre animalet, per un capritx” quan veiem a una home molt mudat amb una cartera de pell de serp diem: “ Que barbaritat, com pot tenir eixa cartera, pobra serp... quin fàstic”
    Però.. quan veiem algú amb un jersei de llana diem: “Pobra ovelleta, el que a tingut que patir...”, la resposta es no, la llana està considerada com una tipus de material més, per a realitzar jerseis, faldes, jaquetes, com si fora el cotó, amb la diferència que aquest per extraure’l, no es realitzen les barbaritats que si pateixen les obelles.
    Austràlia, Nova Zelandia i Regne Unit són els grans productors de llana del món, i com a grans criadors, entenen que les ovelles són “coses o artefactes” que produeixen llana i per això, les esquilen, sense cap cura, llescant en molts dels casos trossos de la seva carn. Se'ls oblidà, fa dècades, que són éssers vius, que senten dolor, por i solitud ja que la seua prioritat es aconseguir la major quantitat de llana possible. Però fan moltes altres barbaritats, el seu patiment comença ja, poques setmanes després de nàixer, on a les ovelles se'ls perforen les orelles, se'ls talla la cua i als mascles se'ls castra sense anestèsia, fent una incisió i extraient els testicles, o li col•loquen una lliga en els testicles que els talla la circulació fins que se'ls atrofiïn, produint-los un excessiu dolor.
    O també, per variar una mica, cal saber que a la llana de
    les ovelles es dipositen paràsits i insectes que posen els seus ouets , que després són capaços de devorar viva a l'ovella. Els criadors o grangers australians i de Nova Zelandia per prevenir aquest atac de puces i insectes, practiquen una cruel operació anomenada “mulesing” que consisteix a col•locar a les ovelles de cap per amunt i lligar les seves potes entre barres de metall per (sense anestèsia) tallar trossos de carn de la grandària d'un plat, al voltant de la seva cua. D'aquesta manera les puces no s'allotjaran en l'ovella, doncs no els agrada la carn viva. Però, aquestes ferides s'infecten i les puces ataquen de qualsevol manera.
    Per a concloure, cal dir que, en el present ser un usuari del comerç de la llana és recolzar el negoci que involucra el sofriment de milers d'animals. Existeix roba alternativa a la llana. Vos convide a que ens unim a la moda compassiva, es a dir, no comprem res que involucri l'ús de la llana i pell en general.

    • VÍDEO RELACIONAT