dilluns, 28 de febrer del 2011

Un tremolor prediu l'erupció d'un volcà


Les erupcions volcàniques són un fenòmen imprecedible de la naturalesa.Encara que,sense importar la seua naturalesa o localització,quasi totes tenen algo en comú: l’erupció es precedida per tremolors similars que es produeixen minuts,dies o setmanes abans de que el volcà es desperté.
Ara,un grup de científics acaba d’aportar algo de llum sobre aquest extrany fenòmen al explicar mitjançant un model matemàtic com es produeixen aquests tremolorss.
La seua investigación,publicada aquesta semana,podrien ajudar a predir en el futur fortes erupcions i salvar vides,ja que es podría evacuar amb antelació als habitants de les localitats.
MEDICIONS.Abans de que el volcà comencé a expulsar lava i cendres a l’atmosfera,que poden arribar a desenes de quilòmetres de distancia,es produeix un tremolor lleuger però que els vulcanòlegs son capaços de detectar i mesurar.
Aquest tremolor és una de les principals senyals que alerten de que la erupció pot ser inminent. Els científics han calculat que els tremolors que alerten que es produeixen en casi tots els volcans es mantenen en una banda de freqüències estretes,que oscil•len entre els 0.5 Hertzios i els 2 Hz.Justa abans de l’erupció i durant aquesta,la freqüència arriba al seu pic més alt en un rang que va dels 0.5Hz als 7 Hz.



Pàgines relacionades:

Proves genètiques reconeixen incest

Gràcies a un nou estudi genètic, que identifica per complet el codi d'una persona, és possible no només advertir el per què el nen té defectes de naixement sinó és possible també esbrinar si va ser producte d'un incest.

El doctor Arthur Beaudet, president de genètica humana i molecular en Baylor, va ser qui va fer la revelació sobre aquest tema.


Les proves són anomenades Patrons per Polimorfisme Nucleòtid Simple, i serveixen per determinar si el genoma del nen té alguna falla que expliqui la discapacitat.

També les proves poden determinar si el bebè té trossos d'ADN que provinguin de parents propers, com un pare i una filla, que determini que aquest bebè és producte d'una relació incestuosa.

El mateix investigador va reconèixer que anteriorment se sospitava del producte d'una relació incestuosa si el bebè naixia amb algun problema de retard mental, no obstant això, ara tenim una prova de rutina que fem en nens amb discapacitats que ho fa obvi.

Aquest descobriment pot ajudar molt a les nenes en cas que han estat violades pel seu propi pare o parents. I així és més fàcil ficar a la presó al culpable.


Noticies relacionades




Video relacionat


diumenge, 27 de febrer del 2011

Increment de CO2 atmosfèric provocarà danys als éssers vius

Segons un estudi realitzat per l'equip d'especialistes del Centre Nacional d'Investigacions Científiques (CNRS) de Marsella, el CO2 és un factor molt implicat en la formació de danys oxidatius i que podria tenir efectes directes sobre organismes vius com els bacteris, efectes tals com un augment de mort cel•lular, lesions en l'ADN, freqüents mutacions en el mateix, entre altres.



A més, s’estudiarà la possibilitat de que l’enzim anhidrasa carbònica actue com a defensa a la oxidació.

Per si fora poc, l'increment de CO2 a l'atmosfera també produeix el calentament global.

Noticia original


Enllaços relacionats:

Videos:


L'obesitat infantil continguda en la seva herència genètica.

Un científic David Barker fent estudis epidemiològics al voltant del món va observar que aquells nens nascuts tant amb baix com amb alt pes per al seu entorn expressaven dècades més tard un major risc de malalties cardiovasculars a causa d'un augment en els seus factors de risc, entre els quals es troben l'obesitat.

L'epigenètica és el mecanisme molecular pel qual l'ambient de la mare, en el seu sentit més ampli, pot augmentar el risc d'obesitat del nounat dècades més tard. L'epigenètica és essencial per determinar quan i on s'expressen els nostres gens i, per tant, defineix el nostre fenotip.

En l'epigenètica sense canviar la seqüència de l'ADN es poden afegir elements que poden canviar totalment la seva expressió i, per tant, el seu significat.
La nutrició i l'ambient en general al que està exposada la mare actuen com a missatgers per definir el epigenoma del fetus amb la intenció de ‘preparar-ho’ a l'ambient que ha d'esperar després del seu naixement.
Per exemple, l'estudi realitzat sobre el període de la fam a Holanda en l'hivern de 1944-45 indica que aquells individus, les mares dels quals van ser exposades a la fam durant la concepció o durant el primer trimestre de l'embaràs, exhibeixen en el moment actual més obesitat i malaltia cardiovascular que aquells les mares de la qual van ser exposades a la fam durant el segon o tercer trimestre.

D'aquí la importància de mantenir bons hàbits alimentosos en tot moment, i especialment si es planeja concebre i durant les primeres setmanes de l'embaràs. Això inclou també evitar altres hàbits com el consum de begudes alcohòliques i el tabaquisme, sobre els efectes del qual en el epigenoma existeix evidència sòlida.

Noticia original

Noticies relacionades

L'obesitat infantil es prové des de l'embaràs

Nens mal alimentats rendeixen menys en edat escolar

Els beneficis del bon dormir en la dieta dels nens

Video relacionat

Què volem viure contaminats?


Les grans ciutat d’Itàlia han hagut de prendre unes mesures dures per a combatre el alts nivells de contaminació, pol•lució. Segons els Legambiente, a Itàlia es van superar en 2010 el nivell permès per la UE, i en 2011 han superat els dies permesos a l’any per a poder superar el nivell màxim de pols en suspensió, però el més fort és que sols estem en febrer.

Actualment Milà està massa contaminada, per això la mesura presa ha segut prohibir la circulació els diumenges, però no ha causa ningun efecte beneficiós. Per tant, s’ha decidit prohibir la circulació dels ecopass i reduir el límit de velocitat a 70Km/h.

Per una altra banda, els ecologistes han demanat als polítics un pagament addicional ja que estan patint una salut roïna, i els hospital estan augmentant els nombre de malalts. Però per la mala gestió i la poca comunicació amb el poble les mesures no han canviat res ni a Milà ni a altres ciutats. Per exemple a Roma han prohibit la circulació d’alguns vehicles que el carburant era molt contaminant. A Nàpols han prohibit la circulació a certes hores, entre altres.

I per a finalitzar, i parlant ara de l’ozó, dir que també estan superant el seu límit i que les mesures que s’estan prenent tampoc milloren la situació.

Notícia original

Notícies relacionades:
Madrid també supera el nivell de contaminació
La contaminació provoca més morts que la cocaïna

Videos:


Canàries: 100% renovable


RICAM (El Cluster Empresarial d'Energies Renovables, Medi Ambient i Recursos Hídrics de Canàries) a organitzat un nou projecte per a aconseguir que Canàries arribe a un abastiment energètic a partir de fons renovables.

Es contempla la utilització de biocombustibles, així com energia geotèrmica i biomassa, a més de realitzar un estudi de les propietats de les instal·lacions per a obtenir el major rendiment possible.

Es contarà amb un gran nombre d'especialistes tant en el camp de la tecnologia com en el de l'economia, ja que estudis previs, realitzats per RICAM i amb l'ajuda de la Consergeria Industrial del Gobern de Canàries, han demostrat que resulta més rentable obtenir energia a partir del sol i del vent i no de combustibles fòssils, els quals comencen a escassejar, per tant tenim que buscar alternatives a aquestos productes tal i com estan fent a Canàries.



Video



S'implanta un servei de recollida d'oli domèstic que s'utilitzarà per a produir biodièsel


S’ha iniciat la prestació del servei de recollida, transport i posterior reciclat d'olis vegetals usats en fer fritures i que s'usaran com a matèria primera per produir biodièsel.
Com a conseqüència, els sectors de l’hostaleria poden posar-se en contacte amb la companyia perquè posen a la seva disposició bidons de diferent grandària segons la producció d'oli usat que cadascun tinga.
Desprès, l'empresa ho recollirà i anirà reposant els bidons a mesura que es vagin omplint.
Això si, aquest oli sols pot ser provinent d’usos alimentaris, i ha d’estar perfectament embotellat i segellat amb botelles de plàstic, mai de vidre.
Tot açò, facilita la depuració de l’aigua residual urbana ja que aquestes grasses fan més costos aquest procés. Si no s’elimina l’oli de l’aigua, pot arribar a les conques, aqüífers i al mar i contaminar totes aquestes aigües, que després es filtraria i degradaria l’entorn.
A més, l'oli en l'aigua facilita la proliferació de microorganismes perjudicials per a la salut, i provoca també problemes en les canonades de les llars, obstruint-les.
Per tant, gràcies a aquesta proposta s’abaratirà la depuració i es facilitarà la reutilització de l’aigua.






Un estudi rebel•la el misteri de l’oxigen marí que desenvolupà la vida a la Terra

Al contrari del que es creia, l’oxigen marí va sorgir 100 milions d’anys abans. Aquest procés va fer que fora possible el desenvolupament de la vida amb el pas del temps.
No obstant això, un estudi mostra que la producció d’aquest gas va començar als oceans uns 100 milions d’anys abans. Per arribar a aquest descobriment es va estudiar l’argila acumulada durant 2.500 milions d’anys als mars d’Australia, que permet veure l’acumulació d’hidrosulfats, fonalmental en la producció d’oxigen.
El gran fet que permeté la formació de l’oxigen fou la fotosíntesi, un procés molt discutit fins el moment. Les dades obtingudes permeten saber quan aquesta producció d’oxigen va obrir camí per al desenvolupament dels animals uns dos mil milions d’anys després, amb l’anterior aparició dels eucariotes.
- Notícies relacionades

- Video relacionat

Tolerància als transgènics no autoritzats


Una nova llei aprovada per la Unió Europea permetrà l'entrada de vaixells que transporten aliments transgènics no autoritzats com poden ser pinosos per a animals. S'eliminarà la “tolerancia cero” i aquells aliments que estiguen pendents d'avaluar-se entraran siguen aptes o no.

Tot açò es deu a la influència dels Estats Units sobre el mercat europeu, ja que el 80% d'aquestos productes provenen tant dels Estat Untis com d'Argentina i Brasil. Aleshores s'han de reduir els controls per a que pugen ser exportats més quantitat de productes.

Pot ser mai s'ha donat el cas d'aliments transgènics que no foren autoritzats però no se sap que pot passar, per tant aquestos productes deurien de seguir sotmesos a estudis rigorosos abans de permetre'ls l'entrada, ja que tal vegada arriben a a exportar-se aliments contaminats de consums directe per a les persones.



Video



L'àguila imperial arriba a les 61 parellesen 2010

A l’últim cens nacional realitzat a 2010, la població d’àguila imperial compta amb 280 parelles de les quals 61 (el 48’3%) les trobem a Andalusia, a dos àrees diferents, els marenys del Guadalquivir i Serra Morena.
Aquesta au rapaç és una de les més amenaçades degut a les morts per electrocució, l’alteració dels seus hàbitats, així com la disminució de la principal font d’aliment: els conills.
La Conselleria de Medi Ambient està desenvolupant un programa per protegir l’espècie, però recorda que està catalogada com a espècie en perill d’extinció al Catàleg Andalús i d’espècie en perill crític d’extinció pel llibre Roig del Vertebrats.
Cal destacar també el treball realitzat per disminuir les causes que provoquen l‘alta mortalitat de l’espècie, encara que una de les més significatives fou la de rescatar 15 pollets d’àguila imperial en situació de perill que, després de rebre atencions al un centre especialitzat, foren alliberades a Cadis i a Còrdova.
- Altres noticies relacionades

- Video relacionat

dissabte, 26 de febrer del 2011

Terratrèmol a Nova Zelanda

El últim terratrèmol que ha azotat el sud de Nova Zelanda ha deixat almenys 65 morts i incontables ferits i destrosses. Un terratrèmol de 6’3 en l’escala de Richter, l’ hipocentre del qual, va ser registrat a uns quatre km de profunditat, i va ser seguit per un replica d’un quart d’hora de 4’5 graus.

L’alcalde de la ciutat a declarat l’estat d’emergència. Afirma que es un dia molt trist i que la ciutat ha quedat en roines. Molts edificis han quedat inservibles i a punt per al derrocament, altres han quedat completament en roines... Moltes estructures han segut danyades i ara deuran ser reparades. D’altres no han estat gens danyades, però esperen a ser de nou habitades per a que no ocorrega ninguna desgracia que empitjore la situació.

Però el govern es optimista, i pensa que el país seguirà avant i ho recuperaran tot en poc temps. Ja han començat en els plans de recuperació i construcció per a que l’agonia no perdure molts dies més.

Enllaç Noticia

Altres enllaços:
- Què és un terratrèmol?
- Els terratrèmols i les seues conseqüències.

Video:


[Altre video]

divendres, 25 de febrer del 2011

La contaminació atmosfèrica a la ciutat de València

El portaveu socialista del govern valencià ha demanat a la Comunitat Europea que s’investigue la elevada contaminació de la ciutat de València.

A una carta escrita al Ejecutiu Comunitari afirma i comprova que en molts punts de la ciutat, la concentració de diòxid de nitrogen supera les emissions mitjanes estacionades com a normals. També denuncia que el govern ha volgut tapar aquesta situació transportant centres controladors d’emissions ha llocs verds i no a zones urbanes. Pensa que l’alcaldessa tan sols amaga els problemes, i no els soluciona.
A la carta exposada, insisteix en que la comunitat europea deuria prendre mesures i investigar per veure si els ciutadans de valència estan respirant aire 100% sa.

D'altra banda, l’alcaldessa de la ciutat ho nega tot. Afirma que l’aire de la ciutat es totalment sa; que ella en ningun moment ha canviat cap centre controlador d’emissió;…


Per el contrari, el portaveu ecologista valencià, opina que el govern valencià no ha pres mesures per poder descendir les emissions de NO2 i que al contrari, intenten tapar aquesta problemàtica de la manera més il·legal que es pot imaginar.





Altres Enllaços:


Video:

dijous, 24 de febrer del 2011

Transgènics amb precaució? No, gràcies


El Consell de ministres ha aprovat un Reial Decret sobre el Nou Reglament General de Registre i la modificació del Reglament General Tècnic de control i certificació de plantes de viver. El regalment afig que en els transgènics s'haurà d'avaluar el cultiu, comercialització i impacte en el medi ambient.

L'Executiu considera que aquest registre és de “gran importància” per que en el es trobaren inscrits tots els cultius, l'examen tècnic de la varietat i l'autorització per al seu comercialització. Apuntales, introduïx disposicions sobre varietats de conservació (autoctasses i locals) i varietats sense valor intrínsec (aficionat) i limita la zona de producció de dites llavors al seu regió d'origen.

Els anàlisis es realitzaren per Centres adscrits a l'Oficina Espanyola de Varietats Vegetals del MARM (OEVV).

A Espanya hi ha unes 300 entitats productores de llavors i uns 3.000 productors de plantes de viver, per la qual cosa el govern destaca que les llavors i plantes de viver per a l'exercici de l'activitat agroalimentària, agroindustrial, ornamental, forestal i inclús ambiental, és "molt important", per l'efecte multiplicador que l'ús d'estos materials de reproducció tenen sobre els rendiments i el valor de les collites o productes derivats, sense necessitat incrementar el cost de la resta de mitjans de producció.

Notícia original

Noticies relacionades:
Un augment important de les hestaries per als transgènics
La UE ens enganya?

Videos:


Les tormentes produeixen antimatèria

Dolls d'antimatèria emanen de les tempestes terrestres, ha comprovat el telescopi espacial Fermi, llançat per estudiar els fenòmens més energètics de l'Univers, però que també s'observa la Terra. En actuar com acceleradors de partícules molt grans, les tempestes poden emetre esclats de raigs gamma, associats als llamps, a més d'electrons i positrons d'alta energia. Els investigadors creuen que la majoria dels esclats de raigs gamma, dels quals es donen uns 500 al dia, produeix feixos de partícules d'antimatèria.


Fermi estudia els esclats de raigs gamma celestials des d'una òrbita circular a 550 quilòmetres d'alçada, però des de 2008 s'ha detectat també 130 terrestres.
En un cas, el centelleig va produir electrons i positrons d'alta energia que es van elevar pel camp magnètic terrestre fins a arribar al satèl.lit. El raig va sobrepassar Fermi fins arribar a un punt mirall en el que va canviar de sentit i va xocar per segona vegada amb el telescopi tot just 23 milisegons després. Cada vegada, els positrons topar amb electrons del satèl.lit i es van aniquilar mútuament, emetent raigs gamma que van ser detectats.
La detecció dels positrons (l'antimatèria dels electrons) indica que moltes partícules d'alta energia surten de l'atmosfera.

"Encara no sabem què fa especials a aquestes tempestes i quin és el paper dels raigs en el procés", diu l'especialista nord-americà Steven Cummer.

Notícia original


Notícies relacionades:

- Einstein continua tenint raó


- Inesperats llampecs en la nebul·losa del "Cangrejo"

Vídeo relacionat:


El 'Hubble' detecta la galàxia més llunyana observada fins ara

L'últim descobriment és la galàxia més llunyana observada fins ara, que és, per tant, també la més antiga, pel temps que ha tardat la seva llum a arribar fins al telescopi. Existia ja en la infància de l'Univers, quan aquest només tenia uns 500 milions d'anys (al voltant del 4%) dels 13.700 milions en què es calcula la seva edat actual.
La instal lació fa dos anys d'una càmera avançada en el Hubble va iniciar una nova era en les observacions astronòmiques de galàxies molt llunyanes, en l'infraroig pròxim. L'última imatge de l'espai profund obtinguda per aquesta càmera (d'una petita porció del cel) va proporcionar les primeres galàxies observades quan només havien passat 600 milions d'anys des del Big Bang o Gran Explosió que va donar origen a l'Univers.
Ara, en aquesta mateixa imatge, els astrònoms han trobat una galàxia encara més jove. A més, les observacions permeten conèixer el ritme de formació d'estrelles en aquesta època. Els autors conclouen que aquest ritme es va accelerar molt entre els 500 i els 700 milions d'anys, el que implica que va ser una era en què les galàxies evolucionar molt ràpidament.
Però, en realitat no es comprèn encara com van sorgir les galàxies i altres estructures encara més a partir de les fluctuacions de densitat en la matèria que van derivar del Big Bang.

- Els telescopis s'apropen als primers estels

- El substitut del "Hubble" costarà mil millions més del previst

  • Vídeo relacionat



dimecres, 23 de febrer del 2011

La deformació de la còrnia en forma de con


A Espanya, més de 200.000 persones pateixen una malaltia degenerativa anomenada Queratocon. És una malaltia progressiva, encara que pot arribar a estabilitzar-se en un moment donat. La còrnia és transparent i té una forma esfèrica. Quan una persona pateix queratocon la seva còrnia es deforma i es torna en forma de con. Això afecta greument la visió i en alguns casos pot significar la pèrdua de la visió. Per això és imprescindible una intervenció de cirurgia. Primers signes d'aquesta malaltia poden aparèixer a l'edat de 15 anys com una malaltia hereditària o a l'edat adulta com a conseqüència d'una mala operació de miopia. Els últims avanços mèdics permeten reduir la seva progressió. Però normalment es detecta per un oftalmòleg cosa que és molt complicada ja que pot confondre's amb miopia o astigmatisme. Es realitzen topografies per aclarir-ho.
Al principi es pot tractar amb ulleres. Cosa que no és molt útil i per això es pot intentar amb lents blanes, però les lents dures són les que realment poden ajudar. No obstant això, en passar temps aquest mètode tampoc és eficaç, i per això cal implantar-li al pacient uns anells intracorneals. Però si la malaltia és molt greu cal fer un trasplantament de la còrnia. També és possible prendre fàrmacs, però és alguna cosa que no té molta eficàcia.


Noticia original

Notícies relacionades

Trasplant de la còrnia  
Diabetis i la pèrdua de la visió
Trasplantament de la còrnia retorna parcialment la visió

Vídeos relacionats

Trasplant de la còrnia



Operació d'anells intracorneals

dimarts, 22 de febrer del 2011

El cigarret electrònic no fiable

El tabac es un dels problemes fins al moment més importants per a la societat espanyola. Una gran quantitat de lleis han intentat eliminar aquest mal vici de les persones però ni així la gent fumadora es conscient de lo perjudicial que és. Els que intentes eliminar aquest vici de la seua vida rutinaria ho fan de moltes maneres diferents com els parches de nicotina, posant-se a la boca algun objecte com chupa-chups i un nou invent actual el cigarret electrònic.

Aquest nou invent no es totalment fiable per a deixar de fumar, despés del nombre elevat de unitats que s'han arrivar a vendre en tot el mòn des de la seua eixida al mercat ens han dit que no es totalment fiable. Açò ho han tret com a manera de guanyar diners o per a traune'n?

Com han dit aquest utensili no es totalment fiable perque en unes quantes unitats es varen trobar una quantitat variable de nicotina concentrada. Necessitem algun objecte com aquest per a deixar-se de fumar? La gent es veu alibiada per l'eixida d'aquestos remeis però el que no saben es que no son miraculosos sino que te que existir encara que sigui una xicoteta força de voluntat per a deixar-ho.


En conclusió el que les pesones fumadores tenen que fer es no creures tots els invents que trauen per deixar-se de fumar sino que tenen que concienciar-se per a deixar-ho definitivament perque així ja no tornaras a caure mentre que en aquestos objectes tens una possibilitat de tornar a fumar.




Noticies relacionades



Obesitat relacionada amb les hores de son

L'obesitat es un dels problemes mes importants a Espanya, una gran quantitat de persones i cada vegada més tenen aquesta malaltia. Un dels principals motius es per la mala alimentació de la persona i això fa que la massa corporal d'aquesta persona augmente més del que per a ell tenia que ser normal.
El que passa es que ara un estudi realitzat no fa molt de temps demostra que ademes de la mala alimentació també pot produir-se per la insuficiencia d'hores dormides o de descans de la persona. El que els metges recomanen en dormir unes 8 a 10 hores. Si una persona dorm menys d'aquesta quantitat el nostre organisme crea una hormona, la leptina i disminueix la producció de ghrelina la qual disminueix les ganes de menjar.

En conclusió el que tenim que fer es dormir les hores que ens toques i sobretot el que diuen els metges es no tenir ningun televisór en la cambra, ni veure una pel·licula abans de dormir ni beure sustàncies com café, té temps abans de dormir.




Noticies relacionades:



FIBRA PER A VIURE MÉS


Noves dades a favor de la fibra. Segons una recient investigació,prendre cereals integrals,verdura i altres productes com les figues dessecats podria ser util per a manteindre allunyades les enfermetats i incloure anys a la vida .
El consum de fibra s’associa a un menor risc de mort per causes cardiovasculars,infeccioses i respiratòries tant en homes com en dones.
El seu estudi ha tornat a inclinar la balança a favor de la fibra,els seus beneficis s’han especulat molt sense que s’haja arribat a conclusions definitives.
Aquests científics van realitzar un seguiment durant 9 anys a 20.126 homes i 11..330 dones que,entre altres probes,completaren a l ‘inici i al final de la investigació un qüestionari sobre els seus habitats alimentaris que incloïa un registre complet de les menjades.
Després d’analitzar la quantitat i el tipus de fruita,verdures i cereals que cada participant prenia habitualment,els investigadors varen estimar que el consum de fibra oscil•lava entre els 13 i 29 grams al dia en cas del homes i entre 11i els 26 grams en el de les dones.
Al creuar aquestes dades amb els problemes mèdics que es van registrar durant el seguiment,els autors d’aquest treball van comprovar que aquells qui prenien assíduament aliments amb fibra tenien un risc de mort un 22% més baix que qui no solia ingerir aquest tipus de productes. Els beneficis eren especialment clars en cas de problemes cardiovasculars,respiratoris i infecciosos.
En quant al càncer,la fibra sols es va mostrar beneficiosa entre els homes,una dada que els investigadors creuen que podria deure’ s a la major incidència en homes de tumors en els que l’alimentació pot ser molt influent.
Segons el seu treball,la fibra més beneficiosa pareixia ser la provinent dels creals integrals,si be reclamen més estudis que confirmen esta dada i amplien les conclusions.
Segons aquest especialista,les recomanacions indiquen que un adult seu prendre uns 25 o 30 grams repartits entre productes de fibra soluble (fruites,verdures,) i insoluble (salvat).




Pàgines relacionades:

LA BAIXA AUTOESTIMA PORTA A LA OBESITAT


¿Que es abans :la baixa autoestima o la obesitat?O dit d’una altra manera,¿les persones que es volen menos es descuiden més,o lo que passa es que quan es veuen lletjos,deixen de queixar-se?Un estudi britànic fet amb 6.500 persones ha trobat que una baixa apreciació sobre un mateix porta a descuidar l’alimentació,i no al revés i que aquesta tendència es major en les xiques que en els xics.
El treball ha suposat el seguiment dels participants des de els anys 70. Aleshores,una infermera va medir el seu pes i estatura quan tenien 10 anys. També se l’ s va fer una avaluació psicològica. Als 30,se l’ s ha tornat a revisar. Els xics tenien una autoestima més baixa,els que sentien que tenien més control sobre les seues vides i els que estaven més preocupats per guanyar pes foren els que 20 anys després tenien una major propensió a l’obesitat.

Lo novedos d’aquest estudi es que fins ara s’ha considerat l’obesitat com un desordre metabòlic i el que hem trobat es que els problemes emocionals son un factor de risc per a guanyar pes, i no es tracta de persones amb problemes psicològics greus.
Es tracta de persones amb un nivell d’autoestima i ansietat baix del rang de la normalitat.
El descobriment pot permetre dissenyar estratègies per a prevenir l’obesitat en les que no intervenen sols consells sobre la dieta i l’exercici,sinó que inclueixen un problema psicològic,han dit els experts.




Pàgines relacionades:



Video:


LOS GRANDES RIESGOS DE LAS MADRES PREADOLESCENTES


La noticia de la xiqueta rumana de 10 anys que va donar a llum un nadó de 3 kg a Jérez segueix generant sorpresa en aquest país i en Amèrica Llatina.
Aquesta xiqueta es massa jove,ni tan sols es pot considerar una adolescent. Es el primer cas al nostre país. De fet,no crec que hi hagen dades prèvies a Espanya,va dir la doctora Francisca Martínez,cap de la unitat d’Anticoncepció del departament de Obstetrícia i Ginecologia de l’ Institut Universitari Dexeus de Barcelona.
La edat per a tindre la primera menstruació a Espanya es aproximadament 12 anys i la maduresa del sistema reproductor no es dona,fins 2 o 3 anys després va tornar a dir la metgessa.
En 2008,dels 519.799 parts que es varen registrar a Espanya,177 eren mares menors de 15 anys.
Fisiologia:
La doctora Martínez va assegurar que encara que no s’han iniciat les regles periòdiques,la xiqueta des de que naix té òvuls en els ovaris,que quan comence a funcionar cíclicament aniran madurant. Es possible que haja tingut una ovulació que haja coincidit amb el coit fecundant.
Per a la doctora Nuria Parera( Ginecologia de la Infància i l’adolescència de Dexeus) aquest es un cas excepcional de una patologia anomenada pubertat precoç.
Per a que una xiqueta quede embarassada el seu sistema reproductiu deu estar madur. Als 10 anys,molt poques xiquetes tenen la regla i les que la tenen es perquè han desenvolupat una pubertat precoç,va dir la doctora Parera.
Riscos:
El principal risc es la seua edat,expliquen les especialistes. Es tracta d’una xiqueta no sols des de el punt de vista fisiològic sinó psicològic.
El desenvolupament dels sistemes muscular i ossi encara no han culminat als 10 anys i un embaràs a tan curta edat pot provocar l’ interrupció d’aquesta formació.
Expertes apunten a que els embarassos en edats molt precoces són considerats d’alt risc per la pròpia immaduresa corporal de la mare i perquè poden desencadenar problemes d’hipertensió i de diabetis.
Encara que,la doctora Parera va dir que hi ha molts pocs embarassos en persones d’aquesta edat que es molt difícil fer un estudi o estadística.




Pàgines relacionades:




Video:



diumenge, 20 de febrer del 2011

Sexe i violència s'encenen a la mateixa zona del cervell

Uns científics d’EUA han descobert que el nexe que uneix els comportaments violents i els sexuals es troba a una xarxa neuronal, situada a l’hipotàlem. Encara que l’experiment ha sigut realitzat amb ratolins, es creu que es podria aplicar al comportament humà.

L’experiment amb ratolins, es va dur a terme de la següent manera: Es va exposar a dos ratolins mascles a una situació on podia donar-se la violència i després, a un d’aquestos ratolins a una situació sexual amb una femella.

D’aquestos casos s’observà que a les dos situacions, al ratolí se li activà la mateixa zona de l’hipotàlem. Aquesta activació de les neurones només es donà durant les primeres fases dels encontres, el q significa que els dos comportaments estan arrelats a l’estructura bàsica del cervell.

Al mateix temps, els investigadors tractaren de manipular aquestes neurones per intentar reduir el comportament agressiu, però aquesta reducció fou sols temporal.








- Altres links interesants

- Videos relacionats

dissabte, 19 de febrer del 2011

Placebo contra la falta de desig sexual



Un estudi ha demostrat que l’administració d’un placebo (substància inactiva) millora els problemes de falta d’excitació d’algunes dones. Aquestos resultats tenen una part negativa i altra positiva. La primera és que, si un fàrmac fals és capaç d’exercir efectes molt similars als d’un verdader, s’allunya la possibilitat de trobar un producte que frene la disfunció sexual femenina. Però la bona notícia és que aquest tipus de problemes no són irresolubles; a vegades és suficient amb una xicoteta intervenció per a que els encontres íntims milloren.
En definitiva, s’ha constatat que el fet de creure que estaven consumint una píndola específica per al seu problema serví per a que les participants obtingueren beneficis.
La sexualitat femenina té una petita dosis d’elements físics –como la lubricació– i una gran carga de subjectivitat. En ella influeixen el desig, l’excitació, l’autoestima... El sexòleg Manuel Lucas afirma que l’anterior també és aplicable als homes. La clau es troba en el desig de ser desitjat. Eixa és una de les principals motivacions dels encontres íntims. També afirma que la cap medicament pot millorar l’autoestima d’un pacient.
Però els dos sexes no disposen de las mateixes armes terapèutiques. Els homes compten amb ferramentes farmacològiques potents per a solucionar problemes fisiològics: els medicaments per a la disfunció erèctil. Però, la viagra femenina encara no està disponible i no existeixen garanties de què puga arribar a les mans de les usuàries.
Precisament, l’estudi parteix d’una investigació anterior que avaluà els efectes del medicament tadalafilo (Cialis) per als problemes de falta de desig en les dones. Aquest producte, que pertany a la mateixa família que sildenafilo (Viagra) i vardenafilo (Levitra), millora l’erecció dels mascles. No obstant, existeixen indicis de què també podria afavorir la vasodilatació de la perifèria de la vagina, el que facilitaria la lubricació. Però, de moment, es tracta sols d’una promesa. Els científics han comprovat que no resisteix la comparació amb un placebo.
Els científics no perden l’esperança de trobar la píndola sexual femenina i tenen certa expectativa de què flibanserina funcione. Aquest fàrmac es creà originalment com antidepressiu i podria convertir-se d’ací a 2012 en la primera substancia específica per a tractar a dones amb la libido baixa.

Notícia Original

Notícia Relacionada

Teràpia amb èxtasis



MDMA, la droga coneguda com èxtasis, podria ajudar a persones que sofreixen de síndrome d’estres posttraumàtic (PTSD), quan s’utilitza junt a psicoteràpia, revelà un recent estudi.
Aquesta troballa podria ser la primera ocasió en què MDMA hauria demostrat tenir beneficis terapèutics per als pacients durant assajos clínics. El MDMA fou empleat com una droga terapèutica a finals dels 70, encara que existia poca evidencia científica de la seua efectivitat.
A finals dels 80, la droga començà a ser produïda de forma il•legal i consumida de manera social provocant la seua prohibició abans de què pogueren realitzar-se més probes humanes. Michael Mithoefer, un psiquiatra i investigador clínic, junt amb els seus companys, donaren a 20 pacients amb Síndrome d’estres posttraumàtic MDMA o placebo. La majoria d’aquestos pacients eren dones víctimes d’abusos sexuals que no havien respost bé a drogues convencionals.
Els subjectes reberen dos sessions de psicoteràpia de 8 hores de duració cada una, separades per un període de 3 a 5 setmanes durant les quals s’administrà MDMA o placebo. En l’experiment també treballaren voluntaris que participaren en sessions setmanals de psicoteràpia.
Els voluntaris foren testats per a buscar símptomes de PTSD abans i després de cada tractament al igual que dos mesos després. Dels 12 participants que reberen MDMA,10 mostraren una milloria en la seua condició, comparats amb sols dos dels huit participants que reberen placebo.
Mithoefer digué que els resultats són molt encoratjadors però també senyalà que aquest és un estudi preliminar i que els resultats deuen ser reproduïts en altres probes. Diversos investigadors independents es mostraren contraris a utilitzar MDMA de manera terapèutica, notant la gran quantitat de casos d’abús de drogues que existeixen entre els pacients de psicoteràpia.
Altres estudis que esperen replicar els resultats de esta investigació es troben actualment planejats o en preparació als Estats Units, Suiza, Canadà, Israel i Espanya. El resultat de les probes suïsses deurien estar disponibles a finals d’aquest any.



Menjar ferralla


Una nova investigació realitzada per Kari Northstone de la Universitat de Bristol suggereix que el menjar ferralla podria ser el causant de què molts xiquets tinguen un coeficient intel·lectual (CI) més baix quan cresquen.
L’equip recol·lectà informació sobre els hàbits alimentaris i el CI de quasi 4000 xiquets al llarg de 6 anys. Després de factoritzar altres influències conegudes en el CI, l’equip descobrí que xiquets de tres anys d’edat amb una dieta amb altes quantitats de greix i sucre tenien un CI més baix 5 anys després que aquells que seguien dietes més saludables.

Els xiquets de huit anys amb dietes que incloïen més fruita i vegetals també obtingueren resultats més alts en les seues probes de CI. Com que un percentatge cada vegada major de xiquets en edat escolar té sobrepès o obesitat, està absolutament clar que una dieta saludable és una part vital del seu desenvolupament físic i també mental.

Esta investigació no és la primera en suggerir que la dieta en la infància té un paper important en el desenvolupament intel·lectual. També es sap que xiquets amb pares més vells o que estan baix la influencia de drogues a l’hora de concebre’ls tendeixen a tenir CI més baixos.

Un estudi distint publicat la setmana passada suggereix que la dieta també podria influir en el controvertit desordre de falta d’atenció, duent els investigadors a recomanar que els xiquets amb eixa condició canvien la seua dieta abans d’iniciar un tractament amb medicaments. Els arguments continuen acumulant-se per a desterrar el menjar ferralla de la dieta infantil tant pels obvis beneficis per a la seua salut física com la necessitat de protegir el desenvolupament intel·lectual dels xiquets.

Notícia Original

Notícia relacionada

La ment, el cos i la màquina.


La tecnologia pot ser el millor aliat de l'home, com va demostrar ahir un grup de científics que van presentar el primer braç biònic que pot ser mogut amb impulsos cerebrals.

El procediment consisteix en redirigir mitjançant una cirurgia els senyals del cervell als nervis dels músculs que queden sans després d'una amputació, permetent als pacients controlar les seues pròtesis amb només pensar en l'acció que volen realitzar.

Fins ara, aquesta cirurgia i col·locació de pròtesis s'ha realitzat a 50 persones a tot el món, moltes d'elles militars ferits en combats.

De moment sols s’ha realitzat amb braços, però no descarten aconseguir-ho amb altres extremitats.

Aquests procediment transfereix els nervis del braç i la mà al múscul del pit, i, quan els nervis creixen, els músculs del pit actuen com si fossin els de la mà. Per això, quan l'usuari d'una pròtesi pensa en contraure la mà, l'ordre és mesurada per senyals mioelèctriques que permeten que la mà protètica responga.

L’ equip de científics segueixen desenvolupant la cirurgia per millorar la mobilitat dels pacients amb una millor descodificació del senyal bioelèctrica i millores en els sistemes de control de les pròtesis.

A més, han estat capaços de restablir la sensibilitat de la pell del braç, encara que no el tacte.




Altres Enllaços:


Video:

Insomni, eixe malson amb els ulls oberts.


Cada dia és més comú trobar-se amb gent que pel seu estressant dia a dia, a l’hora de dormir li es impossible trobar el descans ple. Aquesta anomalia, no te explicació científica, sinó que es deu a factors ambientals o a roïns hàbits que trastornen la qualitat de vida i la qualitat de descans que el nostre cos necessita.

Els pacients amb aquesta patologia han anat augmentant en els últims anys. Aquesta no te cura científica, sinó psicològica o ambiental. Un canvi d’hàbits, una millora de la higiene de la son... Poden millorar el descans de moltes persones espanyoles.

Respectar l’horari de son, no fer migdiada, no utilitzar el llit per veure la TV, llegir..., no veure begudes estimulants... Poden ajudar al pacient a arribar al alta mèdic.

Perquè dormir poc o mal, pot tindre multitud de arrels. Una apnea, una narcolèpsia, un trastorn de la conducta durant el somni. El insomni apareix potser com a conseqüència d’una malaltia o d’un tractament mèdic, o com símptoma d’una depressió. També freqüentment fruit de causes ambientals o roïns hàbits.

Diàriament adquirim massa estímuls que ens afecten negativament; no arribar a fi de mes, les factures, l’estrès, l’hipoteca...

Els científics afirmen que la mitjana d’hores que tots deuríem dormir, oscil·la entre unes 7 o 8 hores. Encara que no es aplicable a totes les persones.

La mala qualitat de vida que portem, diuen els científics, acabarà amb nosaltres. Tot allò que fem durant el dia, acaba entrant amb nosaltres dins del llit. I la mala nit que pugam passar, serà reflectida en l’endemà.




Altres Enllaços:


Video:

Hormones als ossos, mascles més fèrtils

El resultat d’un estudi realitzat amb ratolins mostra que la manca de l’hormona osteocalcina generada als ossos, podria ser la causa d’infertilitat en homes, ja que aquesta indueix un mecanisme que augmenta les probabilitats de tenir descendència.

Aquesta hormona es coneguda per regular l’energia però, després de la investigació, s’ha comprovat que té un paper important en la producció de testosterona, fonamental per a les funcions de l’aparell reproductor masculí.

En un principi, l’estudi tenia l’objectiu de trobar una relació entre les hormones dels teixits ossis i els estrògens però, el que es descobrí fou que els experiments no donaren resultat amb els ratolins femella sinó amb els mascles. S’observà que la descendència d’aquells ratolins a qui se’ls havia mutat per tenir més osteocalcina, era d’una grandària major. Així, si aquest descobriment, una vegada passats els tests convenients, podria ser utilitzada per tractar la infertilitat masculina.

- Notícia original

- Altres noticies interesants

- Videos relacionats

divendres, 18 de febrer del 2011

L'èxtasi no altera la capacitat cognitiva

Al contrari del que es pensava, un estudi realitzat als EUA afirma que l’èxtasi no altera la capacitat cognitiva. Encara que això no significa que aquest estupefacient siga innocu, ja que aquestes pastilles mai venen amb advertències ni etiquetes i molt menys, amb supervisions mèdiques.

El projecte ha comptat amb la presència de subjectes que consumien aquesta droga i altres que no ho feien. El resultat ha sigut esclaridor: no s’han trobat diferències entre aquells que prenien èxtasi i els que no. Per a que l’estudi fora fiable, es varen prendre diferent mesures, com que a tots els participants els agradara anar de festa fins la matinada, per a que patiren diferents períodes d’insomni o falta de nutrients. També es prohibí el consum d’altres drogues i s’evità que cap dels enquestats patira alguna malaltia mental.


- Notícia original

- Altres links interesants

- Video relacionat

dimecres, 16 de febrer del 2011

L'envelliment de la població podria frenar el canvi climàtic

Un estudi realitzat a EUA mostra que si la població té un creixement més lent, es pot arribar a reduir les emissions de CO2 en un 30%, això evitaria l’augment d la temperatura en dos graus centígrads.


Els científics que han realitzat l’estudi varen descobrir que si la població creix més lentament pot fer que les emissions de gasos d’efecte hivernacle es vegen reduïdes d’un 16 a un 29%.


Les poblacions envellides redueixen les emissions fins un 20%, sobretot els països industrialitzats per la caiguda de la productivitat. En canvi, la urbanització predominant als països desenvolupats pot donar lloc a un augment del 25%, degut al creixement econòmic.


Així, aquestes dades demostren la necessitat de posteriors anàlisis sobre les relacions entre l’envelliment , la urbanització i el canvi climàtic.
- Notícia original
- Notícies relacionades

- Video


Microxip per a vigilar la insuficiència cardíaca

La insuficiència cardíaca i el consegüent augment de pressió que tenen que suportar les parets dels ventricles ara pot ser controlada per un microxip que s’encarrega de mesurar l’augment de la pressió cardíaca d’un pacient, per poder posar mesures abans que el pacient amb aquestos problemes acabe amb una situació de realment preocupació. El microxip, de microscòpica mida, seria introduït mitjançant una injecció.

Fins el moment, per poder mesurar aquestos paràmetres els pacients havien d’acudir a la consulta mèdica per a que aquestos realitzaren diferents proves per calcular la seua pressió cardíaca (proves amb caràcter no extens de riscos), però gràcies a aquest menut dispositiu, açò ja no es necessari.

Els pacients, diàriament i a la seua casa, mitjançant un lector, podrien mesurar la seua pressió. Tan fàcil que tothom ho podria fer. Açò significaria una disminució de pacients ingressats i dels moltíssim costos que comporten les proves d’avaluació dels paràmetres.



Altres enllaços:
- Freqüència Cardíaca.
- Factors de Risc.

Video:

Post de benvinguda

Aquest serà la nova adreça del bloc El Pebrasset el curs vinent.

De moment estem a:
http://alumnesbiogeo.blogspot.com

diumenge, 13 de febrer del 2011

Si encara tindran escusa els mals estudiants



A una universitat de Dallas han fet un treball sobre el “ictus silencioso” que solen donar-se en nens amb una anèmia falciforme. Segons Michael. Dowling aquesta enfermetat sol donar-se en nens d’entre 5 i 10 anys i els seus cervells són com els de un vell de 80 anys. També ens diu que s’anomena silenciós, ja que no cause cap símptoma sols un baix rendime
nt acadèmic i les persones en eixos casos no soles fer-li molt de cas.

Per un altre bada, l’anèmia falciforme que és una falta de ferro en els glòbuls rojos que porten l’oxigen. Aquesta enfermetat també pot generar deformacions en les cèl•lules, inclús bloquejar vasos sanguinis. Però si es fa una transmissió de sang es pot reduir el risc en l’apació del ictus.

Segons els investigadors es sol donar si hi ha una anèmia greu i es pot pot comprovar en una IRM cerebral si la concentració és baixa pot tenir anèmia i per tant, més paperetes per a tenir ictus. A més, diuen que no es necessari tenir anèmia, però com ja he dit abans és més fàcil la seua aparició. Aquesta enfermetat és pot solucionar amb una transfusió de sang, ja que augmenta l’hemoglobina en sang.

Noticia original

Noticies relacionades:
Les dones tene més anèmia a l'estiu
Alta mortalitat per anèmia a Áncash

Video:

Alcohol i drogues, quin és més destructiu?



Una sèrie d’estudis realitzats ens confirma que l’alcohol pot arribar
a ser molt més perillós i destructiu que qualsevol droga de les més fortes, com són la cocaïna i l’heroïna.

No obstant això, considerem que no es pot comparar la capacitat de destrucció de un got de qualsevol beguda alcohòlica amb la d’una dosis de cocaïna o heroïna.

Sí, és cert que la ingesta continua i constant de begudes alcohòliques implica greus problemes de salut, com una cirrosis hepàtica o problemes psíquics causats per l’addicció a aquest producte, però així i tot, es incorrecta fer aquesta comparació, ja que segons els metges, l’alcohol pres en certa moderació és beneficiós per a l’organisme.

La cocaïna, l'heroïna, el crack i altres drogues potents generen una destrucció gairebé immediata sobre el cos, l'alcohol aconsegueix els mateixos resultats amb la seva ingesta desmesurada, per això el consum controlat i sense abusar de l’alcohol no causa cap dany al cos humà.



Articles relacionats:

Videos relacionats: