diumenge, 30 de gener del 2011

Extinció en el permià


La gran extinció d’éssers vius, fa uns 250 ma, fou causada per erupcions volcàniques massives que provocaren gegantescos núvols de cendres.

Els núvols de cendra generaren un augment de les temperatures i l’acidificació dels oceans que acabaren amb el 95% de la vida marina i un 70% de la terrestre durant el període Permià.

La investigació dels científics de la Universitat de Calgary (Canadà) explica la pitjor extinció donada a la Terra i coneguda com "la Gran Mort".

A diferencia de l’extinció dels dinosaures, fa uns 65 ma i que fou provocada pel impacte d’un meteorit, l’extinció del Permià no s’havia explicat.

Segons Stephen Grasby, de la Universitat de Calgary, i els seus companys Benoit Beauchamp i Hamed Sanei, les probes recollides avalen la teoria que erupcions a la regió de Sibèria provocaren l’incendi de quantitats massives de carbó a la regió que provocaren els núvols de cendra.

Els investigadors canadencs recol•lectaren a l’àrtic capes de matèria orgànica similar a les que produeixen hui en dia les plantes que produeixen electricitat cremant carbó.

Els núvols de cendra no sols provocaren el calfament del planeta si no que eren molt tòxiques, i per això el dany augmentà quan es dipositaren sobre la terra y els oceans.

El dany fou tan extens que no sols provocà la desaparició a gran escala d’éssers vertebrats si no també d’insectes.

Durant 200.000 anys la cendra esborrà de la Terra totes les formes superiors de vida, que tardarien cinc ma en reaparèixer.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada