divendres, 30 d’abril del 2010

El cor dels esportistes que consumeixen esteroides i anabolitzants

Encara que està prohibit l’ús d’anabolitzants, molts professionals del deport els utilitzen de manera freqüent, cosa que és perjudicial sobretot per al cor, ja que el ventricle esquerre es contrau i es relaxa de forma anòmala, cosa que augmenta el risc de parada cardíaca o mort súbdita.

L’estudi realitzat a culturistes demostra que l’utilitzen per a augmentar la massa muscular, i es prenen dosis setmanalment (uns 675mg de testosterona i anabolitzants androgènics) al voltant d’uns 9 anys.

Els resultats de les ecocardiografies mostraven que amb la mateixa edat i tipus d’entrenament, els índex de massa corporal van ser similars, però els que prenien anabolitzants presentaven una major musculatura, cosa que no ocorria a l’estructura i el funcionament del cor, on els que consumien les substàncies presentaven una pitjor salut cardiovascular.

Els moviments de sístole i diàstole presentaven una pitjor funció en els consumidors, a més els ventricles sofrien problemes a l’hora de relaxar-se. El nivell de contracció del cor mentre bombeja que és d’una xifra al voltant del 60-70% , era igual o inferior al 55% en quasi la totalitat dels cassos.

Les causes d’aquestes alteracions podrien ser degudes a l’edat dels participants, al voltant de 40 anys, o que aquests no eren esportistes d’alta competició.

Actualment, els mateixos científics treballen amb una altra investigació per a confirmar les dades obtingudes i poder investigar els factors associats as danys cardiovasculars.




Més informació:
- http://www.watchtower.org/s/20051222a/article_01.htm
- http://www.tupincho.net/foro/efectos-y-contraindicaciones-de-los-esteroides-anabolizantes-t15439.html

dimecres, 28 d’abril del 2010

Una prova identifica els pulmons més sensibles al tabac

Un equip d'investigadors de la Universitat de Lowa (Estats Units) ha donat amb una tècnica d'imatge que revela què fumadors tenen més probabilitats de patir emfisema

El mètode es troba en fase experimental i encara no té utilitat diagnòstica. La seua finalitat es l’ investigació permetent endinsar-se en el coneixement d'una patologia que forma part, juntament amb la bronquitis crònica, de la Malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), que afecta el 10% de la població adulta espanyola.
Els investigadors van emprar una tècnica d'imatge coneguda com tomografia computada multitall (MDCT, les seves sigles en anglès). Es tracta d'un escàner que incorpora múltiples files de detectors de raigs-x, cosa que permet captar una gran quantitat d'imatges en molt poc temps i amb una gran precisió.
A més, ofereix la possibilitat d'obtenir informació dinàmica en tres dimensions del moviment dels pulmons i del flux sanguini.

La patologia que investigar amb aquest procediment, l'emfisema, és una inflamació dels alvèols, que són els diminuts sàculs d'aire dels pulmons en què es produeix l'intercanvi d'oxigen i diòxid de carboni.
Les parets alveolars acaben destruint-se, cosa que provoca la disminució de la funció respiratòria i la falta d'aire. El tabac i els ambients contaminats són els principals factors de risc d'aquest trastorn.
L'anàlisi de les imatges dels pulmons de 41 persones ( algunes fumaven) va mostrar indicis de la malaltia en diversos addictes que mantenien intacta la seva funció pulmonar i, per tant, encara no havien desenvolupat emfisema. Concretament, presentaven una major variabilitat en el flux sanguini pulmonar, amb regions amb una gran afluència de sang i altres amb una irrigació molt baixa.
En canvi, els fumadors que no presentaven signes de la malaltia tenien una distribució molt més homogènia. "Creiem que els fumadors que són susceptibles al emfisema mostren un patró de flux sanguini més heterogeni perquè no són capaços de dirigir cap a les regions inflamades del pulmó", conclou Hoffman.
Aquestes divergències en els danys derivats del tabac poden tenir una base genètica, tal com apunten els autors de l'estudi. De fet, alguns treballs revelen l'existència d'una influència moderada dels gens en el risc de patir MPOC. Aquesta patologia segueix estant infradiagnosticada i cada any causa la mort de 18.000 persones a Espanya. Encara que no té cura, la seva detecció precoç permet controlar els símptomes i alentir la seva evolució. No obstant això, fins al 30% dels pacients de MPOC pateix una forma avançada de la patologia en el moment del diagnòstic. Estudis com aquestos ajudaran "a conèixer més sobre la malaltia i saber per què alguns fumadors són més susceptibles al dany causat pel tabac", precisa Myriam Carrer, coordinadora de l'àrea de MPOC de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR). "Queda molt per investigar", afegeix. Ara per ara, la prova que s'utilitza en la pràctica clínica per diagnosticar la MPOC és la espirometria. No detecta la malaltia en fases tan inicials, però sí que pot fer-ho quan encara no és massa tard per posar en marxa mesures terapèutiques eficaces.
Videos curts de deixar de fumar:















Pulseres holografiques

Fixeu-vos bé. Estan aquí, als canells de milers de persones. Potser també al seu. Es tracta d'una lleugera polsera de silicona que en el seu panxa guarda un misteri: un tros de plàstic platejat de la mida d'una lentilla i mateixa textura que el distintiu de la targeta de crèdit. És, en paraules dels seus creadors, "un holograma de Mylar (és a dir, de plàstic) en què ha estat emmagatzemada una freqüència procedent de materials naturals coneguts pels seus efectes beneficiosos per al nostre cos".
Encara que molts justifiquen l'èxit pel boca a boca, la seva popularització no ha estat espontània. L'empresa ha participat en multitud de tornejos de pàdel, de golf, d'hípica o de surf. Però l'empresa mira molt més enllà de l'esport. En un cop eficaç de Power Balanç va ser signar un acord comercial amb la productora Zeppelin, la branca espanyola d'Endemol.

Fabricar el tros de silicona o neoprè d'aquestes polseres no costa més d'un euro i el seu preu de venda al públic oscil·la entre 32 i 43 euros. En plena crisi, tan aclaparador marge de benefici no ha passat desapercebut. L'olor dels diners han anat una infinitat empreses que venen polseres que asseguren utilitzar la mateixa tècnica hologràfica: EFX, Equilibrium, Ion Balanç, PowerPlus, Power equilibrium, ...

Els metges opinen: "És una manera de cridar l'atenció sense cap fonament", diu Pedro Manonelles, secretari general de la Federació Espanyola de Medicina de l'Esport. "No tenen una base científica. Només beneficien als qui les venen, no admeten una altra consideració. És la xerrameca de sempre".
"La meva opinió es redueix en una frase: són un autèntic bluf", diu Cosme Novetat, responsable de teràpies no convencionals del Col.legi de Metges. "No se sustenten en res, és un simple negoci i el seu èxit em sembla inaudit. És una moda, com quan es portaven aquelles polseres magnètiques. Coneixes algú que les porti ara? Què passa, que deixen de fer efecte de sobte ? ".

Les empreses que distribueixen polseres hologràfiques s'han donat molta més pressa per recollir la repercussió mediàtica del seu invent que la mèdica. Cap de les contactades pot aportar un sol estudi que les avale.
L'Institut Nacional del Consum (del ministeri de Sanitat), alertat per periodistes i associacions de consumidors, s'ha posat en marxa. Tot i que les polseres hologràfiques, en no ser un producte sanitari, no són la seva competència, ahir va fer circular a les comunitats el següent text: "Les preteses propietats terapèutiques o potenciadores que els fabricants i comercialitzadors atribueixen a determinades polseres, incompleixen el que estableix la normativa que regula la publicitat i promoció comercial dels productes. El Reial Decret 1907/96 prohibeix 'qualsevol classe de publicitat o promoció directa o indirecta, massiva o individualitzada, de productes, materials, substàncies, energies o mètodes amb pretesa finalitat sanitària "quan" suggereixin o indiquin que el seu ús o consum potencien el rendiment físic, psíquic, esportiu o sexual ". Ara la pilota està a la teulada de les comunitats.






Noticia original

Atenció: El polen ja es ací

El conegut refrany " año de nieves, año de bienes ", referit a la collita dels cereals, no és aplicable als al·lèrgics al pol·len. A més aigua, major explosió de pol·lens i més al·lèrgies. Aquest any, els especialistes de la Societat Espanyola de Al·lergologia e Immunologia Clínica (SEAIC) preveuen una primavera difícil per als pacients al·lèrgics al pol·len de les gramínies sobretot de la zona de clima continental (Extremadura, Madrid, les dues Castelles i l'interior d'Andalusia i Llevant), a no ser que es produeixin canvis climatològics atípics. La al·lèrgia al pol·len afecta al 14% de la població española, d'aquests, pràcticament tots pateixen rinoconjuntivitis, i prop del 40%, asma, segons dades de la SEAIC.
Avanços molt recents, com el diagnòstic molecular, les noves fórmules de immunoteràpia, junt a la major especialització dels experts i l'educació sanitària, ajuden a controlar aquestes malalties, que poden afectar de manera important a la qualitat de vida i en algunes ocasions provocar la mort.

Fins ara es pensava que la rinitis (malaltia inflamatòria de la mucosa nasal que es manifesta amb picor nasal, esternuts, mucositat aquosa i tamponament nasal ) i l'asma (inflamació dels bronquis i ocasiona tos, manca d'aire i opressió toràcica) eren malalties diferents. Ara, molts metges creuen que de vegades és una única patologia que afecta les vies altes (rinitis) i baixes (asma).

Les al lèrgies augmenten i el perfil del pacient canvia. Segons el president de la SEAIC, el doctor Tomàs Chivato , l'increment d'aquestes malalties es deu fonamentalment a la contaminació i la introducció d'espècies vegetals d'altres països. La teoria de la higiene també explica l'augment d’al·lèrgies. Aquesta teoria sosté que el sistema immunològic necessita una sèrie d'estímuls durant el seu desenvolupament, necessita estar en contacte amb els gèrmens. Si no els troba, es dirigeix a altres organismes inofensius, com són els pol·lens. Pel que fa a la contaminació, la combustió dels cotxes, els gasos emesos per les indústries i les calefaccions son molt negatius per als pacients sensibilitzats.

Hi ha diverses eines per diagnosticar les al·lèrgies, les més freqüents són les proves cutànies. Quan aquestes proves no són concloents, es realitzen proves de provocació o exposició al al·lergen (administració de petites quantitats). Les primeres determinen la malaltia, i les segones, el grau de sensibilitat al·lergen. Un dels avanços fonamentals que han tingut lloc en els dos últims anys és el diagnòstic molecular, una tècnica basada en un dispositiu (anomenat microarrays) que permet identificar exactament a quina proteïna s'està sensibilitzat.

La al·lèrgia és difícil de controlar, per a alguns pacients pot ser anecdòtica i per altres és determinant. La vacunació val la pena en pacients amb una al·lèrgia intensa. Hi ha dos tipus de vacuna: subcutània (injeccions) i sublingual (en líquid o en gotes sota la llengua). També hi ha les vacunes d'alta generació (vacunes en comprimits), de les que ja es disposa alguna al nostre país.
"Els resultats de diversos assajos publicats fa uns mesos conclouen que les vacunes orals són eficaces i que els seus efectes es mantenen durant un o dos anys després d'haver retirat el tractament. Hi ha una investigació tremendament activa en la recerca de al·lèrgens de fonts artificials. Altres línies d'estudi avalen que es van a obtenir productes de major qualitat per a un millor diagnòstic i tractament ", conclou Olaguibel.




















Sanitat alerta de una protesis de mama defectuosa

El Ministeri de Sanitat va ordenar als centres i professionals sanitaris que deixen d'implantar, immediatament, un model de pròtesi mamària fabricat per l'empresa francesa Poly Implant Prothese. Les autoritats franceses havien detectat un augment de ruptures i complicacions de les pròtesis mamàries de gel de silicona d'aquesta firma i varen informar de la situació a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), que va emetre l'alerta d’inmediat.

L'Agència Francesa de Seguretat Sanitària de Productes de Salut va decidir suspendre la posada en el mercat, la distribució, l'exportació i la utilització de les pròtesis Poly Implant. Segons aquest organisme, els implants es fabricaven amb un gel de silicona diferent del que havia estat avaluat i aprovat per les autoritats, el que posava en dubte les garanties de seguretat d'aquest model de pròtesi. Les complicacions que s'han observat en les dones que porten aquests implants són idèntiques a les que pateixen dones amb implants d'altres fabricants. El problema és que succeeixen més sovint. Sanitat recomana a les persones amb pròtesis que comproven, a través de l'informe clínic que van rebre en el moment de l'operació, si els seus pròtesis són de Poly Implant. En aquest cas, insisteix el ministeri, els pacients han d'acudir al centre on van ser intervinguts per "planificar un seguiment correcte". Sanitat recorda la necessitat de "reforçar el seguiment mèdic, mitjançant ecografies anuals" per a comprovar l'estat d'aquest producte sanitari.

Després de constatar un "augment significatiu" de les reclamacions per trencaments de la coberta de la pròtesi, l'agència francesa va assenyalar que el gel de silicona utilitzat per l'empresa és l'anomenat PIP, que supura més ràpid del que és habitual i acaba trencant l'embolcall. I va recordar que les pròtesis "no només s'utilitzen en cirurgia estètica", sinó també en reconstruccions de pacients que han patit, per exemple, un càncer. Amb l'objectiu d'abaratir costos, l'empresa comprava el material amb què estan recobertes les pròtesis a la Xina, segons fonts de la investigació. Només hi ha dues empreses habilitades per fabricar silicona amb fins mèdics i ambdues són nord-americanes, van indicar les mateixes fonts.

A Espanya, les pròtesis han estat distribuïdes a través de la seva filial espanyola, que va cessar l'activitat el desembre de 2009, segons Sanitat. El ministeri va explicar que totes les pròtesis que es comercialitzen són certificades i avaluades "amb el major rigor". La vida útil de les pròtesis és limitada i s'aconsella canviar cada deu anys. El trencament és un incident possible, encara que no necessàriament ha de passar i, de fet, el percentatge de casos en què es dóna aquesta circumstància és ínfim.

OPINIÓ

Considere aquest incident una falta greu de la empresa Poly implant a la seguretat dels pacients ja que com a producte mèdic, és absolutament necessari que estiga fabricat totalment a llocs on estiga permès per qüestions de seguretat. És clar que no es el cas ja que com diu al article l’encobriment de les pròtesis es trencaria perque el gel interior (no aprovat) va ser fabricat a la Xina i sols esta permès a dos empreses nord-americanes. Tot per abaratir costos!
El més greu es que les pròtesis també s’utilitzen per a reconstruccions amb pacients que han patit càncer, després de superar una malaltia com el càncer un implant d’aquestos deu ser la guinda del pastís, una destrucció moral d’aquestes persones que dia rere dia intenten tirar endavant.

Video d'argentina on dos cirurgians comenten el succés. (MOLT INTERESANT)



Notícia original
Ministeri de sanitat
L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS)
L'Agència Francesa de Seguretat Sanitària de Productes de Salut

L'epilèpsia infantil, causes i cures.

S'estima que hi han 10,5 milions de xiquets que sofreixen epilèpsia en el món, i que cada any 3,4 milions de persones inicien un quadre d'epilèpsia, dels quals el 40% són xiquets menors de 15 anys. De cada 100.000 xiquets, 40 o 50 sofreixen epil·lèpsia.

L'epilèpsia és una tendència del cervell a produïr crisis epilèptiques. Aquestes crisis són descarregues de grups de neurones, sobre tot les del cervell que tenen una correlació amb un event clínic súbit, no obstant per a que existeisca ha d'haver una tendència del cervell.

L'especialista Rocio Sanchez-Carpintero afirma que per a que siga epilèpsia s'ha de sofrir més d'una crisi, ja que poden ser produïdes per causes diferents i manifestar-se de forma diferent.

Moltes vegades els menuts sofreixen atacs que poden ser interpretats com a epilèpsia, però no ho son, i a més poden ser atacs benigne que desapareixen amb l'edat.
Per el diagnòstic i determinar quin tipus d'epilèpsia és, s'han d'observar els antecedents clínics i dades aportades pels pares, ja que no totes es manifesten igual i necessiten respostes diferents.
Una vegada realitzat el diagnòstic es fa un electroencefalograma que ajuda a determinar la resposta. En els xiquets s'intenta realitzar un EEG mentre dormen, ja que és més eficaç.

A la majoria dels pacients sel's controla amb medicació i tractament farmacològic, però per als que no els ajuda la medicació es pot practicar una cirurgia de la epilèpsia.
En els últims anys s'han trobat diversos mètodes i tractaments, però el que realment té que avançar és el descobriment de la causa.

Video relacionat amb la noticia:


Font d'informació:

dimarts, 27 d’abril del 2010

Augmenta la demanda d'un anticonceptiu definitiu sense intervenció quirúrgica.

En els últims anys, la demanda de l'anticonceptiu definitiu s'ha incrementat notablement entre les dones espanyoles segons demostra la Sociedad Española de Contracepción.

Un nou tractament permanent i menys ofensiu que la tradicional lligadura de trompes, anomenat Essure, és un dels mètodes més segurs (té un 99.8 % d'eficàcia) i per aquesta raó s'exten cada vegada més entre la societat femenina espanyola.

És una tècnica molt facil d'aplicar (en menys de 10 minuts) sempre i quant la subministre un metge especialitzat. Fa vuit anys que gaudim d'aquest tractament a Espanya i desde aquell temps, més de 30.000 pacients s'han sotmés a ella.

Aquest tractament consisteix en introduir, a través del coll de la matriu en les trompes de Fal.lopi, una espècie de moll de una grandària de 4 cm, fabricat amb titani i microinserts flexibles, sense cap tipus de rasurament ni tall.
Durant els mesos següents, es crea una barrera natural alrededor del objecte introduït que evita que els espermatozoides arriben fins l'òvul.

Un estudi dirigit per el jefe del Servei de Obstreticia i Ginecologia de l'Hospital Reina Sofia de Córdova, Eduardo Arjona, expon que un 99% de les 4.000 dones sotmeses a la tècnica estan satisfetes amb el resultat i la seva eficàcia, un 85% no patiren molèstia alguna i fins tres de cada quatre s'incorporaren al treball el mateix dia de sotmetres al tractament.

Es preferible, que l'edat de la dona que vaja a sotmetres a aquest tractament oscil.le entre els 35 i 40 anys, ja que es la franja de edad preferida pels metges per al seu us. La majoria de les dones implantades, concretament un 64%, opta per la tècnica d'anticoncepció definitiva quan ja tenen dos fills. A més a més, la implantació de la tècnica del Essure està financiada pel Sistema Nacional de Salud, cosa que fa que augmente notablement la seva demanda.


NOTICIA ORIGINAL


VIDEO RELACIONAT


dilluns, 26 d’abril del 2010

Primer transplant facial complet en Espanya.

A finals de Març en l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebrón, es va realitzar el primer transplantament facial complet a Espanya. L'operació va durar 24 hores i va estar dirigida per 30 metges, encapçalada pel doctor Joan Pere Barret.

El pacient no podia respirar, tragar ni parlar correctament després de sofrir un accident amb una arma de foc i depenia d'uns equips artificials per a respirar i parlar. Durant la cirurgia va rebre nous músculs facials, pell, nas, pòmuls, llavis, mandíbula, paladar i dents.

La intervenció va combinar tècniques de reconstrucció micro-neurovascular i cirurgia plàstica. Es van tenir que reconectar les venes yugular, adaptar els òssos del donant a la cara del pacient i unir els vassos sanguinis i tota la musculatura.

L'operació es va dur a terme en tres fases:

・ Extracció dels injerts del donant
・ Transplant
・ Fase postoperatòria

Aquest tipus d'operacions pot ajudar a sentir-se millor i amb més ànim a les persones que per alguna desgràcia s'han vist en aquesta situació, i a més permet realitzar nombrosos avanços mèdics utilitzables en altres intervencions.

Video relacionat amb la noticia:


Font d'informació:

diumenge, 25 d’abril del 2010

Medi ambient arreplega en el llibre 'Oliveres mil•lenàries' la riquesa de 4.000 exemplars de la Mancomunitat del Sénia


El secretari d'Estat de Mitjà Rural i Aigua, Josep Puxeu, ha presentat el llibre 'Oliveres Mil•lenàries' que destaca la riquesa de més de 4.000 exemplars existents en el territori de la Mancomunitat de la Taula del Sénia (que comprèn part del territori de Catalunya, Comunitat Valenciana i Aragó) amb fotografies, documents i apunts històrics de la zona.

El volum s'emmarca en el Projecte Pilot Xarxa Natural Nacional 'Oli i oliveres mil•lenàries del territori del Sénia' dotat amb 1.230.150 euros aportats pel ministeri de Medi ambient i Mitjà Rural i Marí (MARM) del que Puxeu va subratllar la seua importància per a diversificar i modernitzar l'economia de la zona i la qualitat de vida dels seus habitants.

Puxeu va citar que entre els primers resultats del Projecte Pilot figuren els quatre molins productors d'oli d'oliveres mil•lenàries en Vaig moldre de Creu, Acomont, Alobredes i Montebre, i va recordar que altres tres més entraran en funcionament en 2010 en Cervol, Càlig i Godali. A més a més, abans de presentar el llibre, Puxeu va signar un Conveni Marque de Col•laboració per a establir un marc de relacions entre el Ministeri i la Mancomunitat de la Taula del Sénia entre 2011 i 2015 amb l'objectiu de possibilitar l'execució d'un programa d'actuacions de desenvolupament rural sostenible en l'espai inter autonòmic constituït pels municipis que integren aquesta Mancomunitat.

Els projectes pilot per al desenvolupament del mitjà rural s'emmarquen en la Xarxa Rural Nacional engegada pel MARM en 2008, que contempla, entre altres actuacions, la convocatòria anual d'ajudes destinades a subvencionar iniciatives que continguen idees innovadores, creatives i imaginatives, incloent la generació de formes modernes i sostenibles de gobernança participativa, capaces de generar noves expectatives de futur en el mitjà rural més desfavorit i distanciat de la modernitat.

Font d’informació: http://www.ecoticias.com/naturaleza/25358/noticias-medio-ambiente-medioambiente-medioambiental-ambiental-definicion-contaminacion-cambio-climatico-calentamiento-global-ecologia-ecosistema-impacto-politica-gestion-legislacion-educacion-responsabilidad-tecnico-sostenible-obama-greenpeace-co2-naciones-unidas-ingenieria-salud-Kioto-Copenhague-Mexico

Els canvis en renovables fan perillar el Pla d'Infraestructures


La Confederació Nacional de la Construcció (CNC) considera letal canviar per sorpresa les regles de joc del sector d'energies renovables perquè afectarà a la confiança i disposició de les empreses a col•laborar en el futur en programes o plans públics que requerisquen finançament dels mercats financers.

En un comunicat, la patronal constructora adverteix que en concret, posa en perill el Pla Extraordinari d'Infraestructures, sobretot quan es preveu que aquesta inversió va a ser l'única possible en els dos pròxims anys. També afig que les regles de joc establides puguen canviar sorpresiva i radicalment preocupen al sector de la construcció, perquè resten credibilitat a qualsevol pla d'inversió pública en infraestructures que requerisca de la maduració de la confiança dels agents públics. A mes a mes, va indicar que els canvis normatius en renovables que prepara el Govern causen una profunda preocupació en altres sectors que, com la construcció, depenen del manteniment de les normes establides.

CNC va subratllar així la necessitat de cercar el major diàleg i consens possible a l'hora d'introduir canvis en normes ja consolidades per a no interferir en el normal desenvolupament empresarial.

Font d’informació: http://www.ecoticias.com/energias-renovables/25324/noticias-energias-energias-renovables-verdes-limpias-alternativas-sostenibles-sustentables-eolica-geotermica-solar-termosolar-concentracion-eficiencia-energetica-definicion-tipos-ventajas-paneles-placas-mareomotriz-aerogeneradores-nuclear-co2

Descoberts volcans submarins a 5.000 metres de profunditat



Una expedició dirigida per científics del Centre Nacional d'Oceanografia en Southampton (Regne Unit) ha descobert les ximeneres volcàniques submarines més profundes del món, conegudes com 'fumaroles negres', d'uns 5.000 metres de profunditat en la depressió de Cayman, en el Carib.

Els investigadors van utilitzar un vehicle controlat per control remot d'immersió profunda i van descobrir primes espirals de minerals de coure i ferro en el mantell marí, erupcions d'aigua prou calentes per a fondre el plom i uns 800 metres més profundes que les observades amb anterioritat.

Les ventilacions de l'oceà profund són fonts submarines d'aigües extremadament calentes que sorgeixen del jaç del mar. Els investigadors estudien les colònies de criatures que proliferen gràcies a aquestes columnes càlides submarines ja que proporcionen informació sobre la vida marina en el món, la possibilitat de vida en altres planetes i fins i tot sobre com va començar la vida en la Terra.

La depressió de Cayman és la falla volcànica submarina més profunda del món i recorre el jaç marí del Carib. La pressió a quasi 5.000 metres en el fons de la depressió equival a 500 vegades la pressió atmosfèrica normal. Els investigadors compararan ara la vida marina en l'abisme de la depressió de Cayman amb la coneguda en altres fumaroles negres per a comprendre la cadena de vida en l'oceà profund i els científics estudiaran la química de l'aigua calenta que ix de les ventilacions i la geologia dels volcans submarins on es troben aquestes fumaroles per a conèixer els processos geològics i geoquímicos fonamentals que donen forma al món.

Font d’informació: http://ecodiario.eleconomista.es/medio-ambiente/noticias/2050031/04/10/Descubiertos-volcanes-submarinos-a-5000-metros-de-profundidad-.html

La grip aviar es fa forta en cinc països


L'H5N1 (el virus que causa la grip aviar) ha mantingut el seu ritme de propagació. Per això, quan s'inaugura la Conferència Ministerial Internacional sobre la Grip Animal i Pandémica d'Hanoi, l'Organització per a l'Alimentació i l'Agricultura de l'ONU (FAO) adverteix que a pesar que la pandèmia de grip aviar va perdre l'atenció de l'opinió pública durant gran part de 2009, l'H5N1 continua sent una seriosa amenaça.

L'epidèmia va començar en 2003. Ha afectat, en la seua versió animal, a més de 60 països, dels quals 15 han tingut també casos en humans. Les xifres són clares, el virus ha matat a 292 persones, ha obligat a sacrificar o ha matat a més de 260 milions d'aus, ha provocat pèrdues econòmiques en tot el món i ha devastat els mitjans de subsistència de les famílies camperoles. Mentre seguisca persistint fins i tot en un sol país, representa un perill per a la salut pública.

L'H5N1 roman en llocs en els quals desenes de milions d'ànecs domèstics es críen a l'aire lliure, existeix una important producció avícola on la densitat de població animal i humana és elevada. En aquestos llocs es difícil trobar solucions eficaces.

Font d’informació: http://www.elpais.com/articulo/sociedad/gripe/aviar/hace/fuerte/paises/elpepusocsal/20100419elpepusoc_8/Tes

Els detalls del primer trasplantament total de cara


L'hospital Vall D'Hebron de Barcelona ha donat a conèixer els detalls del trasplantament de cara realitzat realitzat en març a un pacient i que aquest centre considera el primer transplantament total de cara en el món. El receptor és un home jove que patia una deformitat severa en la cara causada per un traumatisme, circumstància que li impedia respirar pel nas i la boca, i li produïa una gran dificultat per a deglutir i parlar. L'operació va durar 24 hores i va ser realitzada per un equip de fins a 30 persones dirigit pel doctor Barret, cap del Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats. Aquesta operació es va produir després que el pacient s'haguera sotmès a nou intervencions quirúrgiques.

Font d'informació:http://www.elpais.com/videos/sociedad/detalles/primer/trasplante/total/cara/elpvidsocsal/20100422elpepusoc_2/Ves/

dissabte, 24 d’abril del 2010

Els bacteris d'hospital comencen a perdre la batalla



Estan pertot arreu. En els respiradores, en les portes, en les mans de les infermeres, fins i tot en l'ambient. Es pot netejar, diverses vegades al dia. Es pot tenir una cura extrema al tocar a cada pacient. Però els bacteris d'hospital són supervivents a les condicions més extremes. Impossibles d'eradicar. Hi ha alguns, com la Pseudomona aeruginosa, que els experts defineixen com "endèmiques de les UCI". Aleshores del que es tracta és d'intentar que es propaguen el menys possible, fet que no és gens fàcil. Set de cada 100 pacients que ingressen en un hospital acaben agafant una infecció produida per aquests bacteris. En les UCI, amb malalts molt greus, amb les defenses molt baixes, és encara pitjor: 11 de cada 100 acaben infectats.

Tot i això segons els responsables de l'informe Envin-Helics, un registre que vigila des de 1994 aquest tipus d’infeccions adquirides en les unitats de vigilància intensiva espanyoles, la xifra és molt bona ja que per primera vegada en molts anys, les taxes d'infeccions han disminuït.

El responsable del descens és el programa Bacteriemia-Zero (BZ), que ha convertit a Espanya en el primer país que implanta un protocol per a reduir un tipus d'infeccions hospitalàries, les bacteriemies (presència de bacteris en sang) associades a l'ús del catéter venós central. L'èxit del programa, prové d'un acord entre la Societat Espanyola de Medicina Intensiva Crítica i Unitats Coronàries (Semicyuc) i el Ministeri de Sanitat, ja que en només un any, la incidència ha baixat de 4,89 episodis per 1.000 dies a 3,96.

El programa BZ és, en realitat, un conjunt de mesures fàcilment aplicables. Tant que la primera és, simplement, rentar-se les mans. Desinfectar la pell amb clorhexidina, evitar la via femoral (més bruta que la subclavia), retirar les vies quan ja no siguen necessàries, mantenir adequadament el catéter... Bàsicament, el mateix que va posar en pràctica Peter Pronovost, de la universitat Johns Hopkins, en 2003 en l'estat de Michigan. El resultat, publicat en The New England Journal of Medicine, va ser espectacular: la taxa va baixar a 1,8 per 1.000. En Espanya va baixar de vuit a quatre en l'últim estudie Envin, que arreplega dades de 15.000 pacients de 147 UCI espanyoles.

Malgrat que l'objectiu eren les bacteriemies, va resultar que també van disminuir altres infeccions: les urinàries causades per la sonda uretral i, sobretot, les pneumònies per ventilació mecànica. Un assoliment perquè, any a any, la gravetat i l'edat dels pacients de les UCI augmenta. I a més edat i més gravetat, més difícil és que baixen les taxes de mortalitat.

L'estudi també mostra que cada vegada s'administren més antibiòtics i en major quantitat. I molts ja no funcionen. El segon patògen més freqüent, és el Escherichia coli, que provoca infeccions urinàries i ja té resistències del 15% i el 37% en dos dels antibiòtics més comuns (cefotaxima i ciprofloxacino). Fa 10 anys, eren de menys del 10%.

Font d’informació: http://www.elpais.com/articulo/salud/bacterias/hospital/empiezan/perder/batalla/elpepusal/20100406elpepisal_3/Tes

La talidomida perviu gràcies a noves aplicacions


Per a la majoria de la població, la talidomida està associada a malformacions en nounats. L'escàndol dels efectes adversos produïts per aquest fàrmac als anys seixanta, quan s'utilitzava per a combatre les nàusees de les embarassades, encara roman viu. Però el producte es resisteix a desaparèixer. Primer, com part del tractament de la lepra. Ara, com a remei a altres tipus de malalties com per exemple la telagientacsia hemorrágica hereditària (també anomenada síndrome de Osler-Weber-Rendu). Aquesta malaltia consisteix en que les persones desenvolupen unes malformacions en els vasos sanguinis, que els fa més dèbils i es poden trencar ocasionant hemorràgies.
En concret, un estudi fet per l’Institut Nacional francès de la Salut, ha mesurat la freqüència de les epistaxis (sagnats nasals). En les persones afectades, aquests episodis són habituals, poden afectar la seua qualitat de vida i no tenen tractament. Però sembla que amb la talidomida la situació millora, ja que, almenys en ratolins, es produeix un enfortiment de les parets de les artèries, el que evita el sagnat.
La síndrome de Osler-Weber-Rendu és una malaltia hereditària molt poc freqüent. En els casos més greus, els pacients necessiten "transfusions de sang repetides".
Font d’informació: http://www.elpais.com/articulo/salud/talidomida/pervive/gracias/nuevas/aplicaciones/elpepusal/20100406elpepisal_1/Tes

divendres, 23 d’abril del 2010

Descoberta una proteïna essencial en el tractament del càncer de colon



Un equip de l'Institut d'Investigació de l'hospital de Vall D'Hebron de Barcelona ha descobert la proteïna responsable de la resistència que alguns malalts de càncer de colon ofereixen als tractaments de quimioterapia a força d’irinotecán. Els investigadors han certificat que alts nivells cel•lulars d’aprataxina són els responsables de la menor efectivitat del irinotecán, un dels fàrmacs més habituals per a frenar i combatre el càncer colon.

Els fàrmacs usats en quimioterapia per a tractar el càncer de colon amb metàstasi estan composts normalment de molècules que impedeixen el creixement de les cèl•lules canceroses, inhibeixen la seua divisió o eviten la formació de nous gots sanguinis que alimenten el tumor. El irinotecán actua sobre la cèl•lula trencant les seues cadenes d’ADN, i la aprataxina, en canvi, repara aquests trencaments.

Saber quines persones són resistents al irinotecán permetrà conèixer quin tractament és el més adequat per a cada pacient i si cal sotmetre o no a un malalt a quimioterapia amb irinotecán una vegada comprovada la seua concentració de aprataxina. D'aquesta manera s'evitarà sotmetre a una persona a un tractament que produeix molts efectes secundaris i que, en part, és de dubtosa eficàcia.

L'estudi es va iniciar amb proves in vitro, comparant el patró d'activitat de 9.000 gens en 30 línies de cèl•lules canceroses de colon i recte tractades amb irinotecán. Després es va agafar mostres de 135 pacients afectats per aquest tipus de càncer, que havien rebut quimioterapia a força d’irinotecán, i els seus nivells de la proteïna aprataxina en el tumor. Es va traure la conclusió de que almenys el 40% dels pacients amb escassos nivells d’aprataxina tenia més probabilitats de respondre a l’irinotecán. L'augment de la supervivència era d'un any i mig superior als quals presentaven major concentració d’aprataxina.




Font d’informació: http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Descubierta/proteina/esencial/tratamiento/cancer/colon/elpepusocsal/20100412elpepusoc_13/Tes

dijous, 22 d’abril del 2010

L'estrès crònic fomenta la metàstasi de càncer d’ovari




En un estudi del Centre del Càncer M.D. Anderson de la Universitat de Texas (Estats Units), es va descobrir que l'estrès crònic engega una cadena d'episodis moleculars que protegeix a les cèl•lules de càncer d’ovari de la seua destrucció. L'estudi mostra que els nivells elevats de les hormones de l'estrès epinefrina i norepinefrina permetien a les cèl•lules més malignes deixar amb seguretat el tumor primari, un pas necessari en la metàstasi i la progressió del càncer.

Es va descobrir a més que els pacients amb càncer d’ovari afrontaven una mortalitat més precoç quan una proteïna clau activada per les hormones es presenta en nivells elevats en els seus tumors i que els pacients deprimits tenen majors nivells de la proteïna.

Segons explica Anil Sook, responsable de l'estudi, "quan les cèl•lules normals es desenganxen de les seues cèl•lules veïnes o de l'estructura de suport coneguda com matriu extracelular, moren de 'anokis', una forma de mort cel•lular programada. Les cèl•lules cancerígenes troben una forma de superar la anoikis i sobreviuen com cèl•lules individuals en la sang o en la ascitis, un fluid que s'acumula en el abdomen dels pacients de càncer d’ovari". La resistència davant la mortalitat cel•lular ajuda a les cèl•lules malignes a emigrar del tumor primari i a unir-se a altres llocs que colonizar.

Sook assenyala que el restabliment de la vulnerabilitat d'aquestes cèl•lules a aquesta forma de mort cel•lular obriria una nova via per a la supressió del creixement tumoral i la metàstasi utilitzant betabloqueadors per a avançar-se a la seua activació.

Els investigadors van mostrar que els augments en epinefrina, també coneguda com adrenalina, i norepinefrina van reduir el nombre de cèl•lules de càncer d’ovari que morien per anoikis a l'activar la kinasa d'adhesió focal (FAK), una proteïna que promou la supervivència tumoral i protegeix contra aquest tipus de mort cel•lular. Els investigadors havien mostrat amb anterioritat que FAK és molt abundant en les cèl•lules de càncer d’ovaris.

Els experiments de laboratori van mostrar que la resistència a la mort cel•lular per anoikis comença quan una de les hormones connecta amb el receptor adrenérgic beta2 (ADRB2), que activa FAK a través d'altres proteïnes intermediàries. El tractament de les cèl•lules amb betabloqueadors per a inhibir la connexió amb ADRB2 o utilitzant ARN d'interferència menut (ARNip) per a desactivar FAK va augmentar la mort cel•lular.

Font d’informació: http://ecodiario.eleconomista.es/salud/noticias/2051732/04/10/El-estres-cronico-fomenta-la-metastasis-de-cancer-de-ovbario.html

La presa d'analgèsics com hàbit pot propiciar la hipertensió en persones sanes.

Un estudi demostra que el consum d'analgèsics està relacionat amb l'augment del risc d'hipertensió arterial en gent sana. Anteriorment, es realitzà un estudi que relacionava aquest mateix consum amb la sordera.

Les conclusions sobre la hipertensió s'obtingueren en un estudi realitzat pel doctor Juan José Beunza, dins del projecte SUN (Seguiment Univesitat de Navarra) amb la col.laboració de Harvard i Minnsesota.


L'objectiu d'aques estudi, fou demostrar la relació i elevar la influència del consum habitual d'aspirina amb el desenvolupament d'hipertensió.

Per a l'obtenció dels resultats es necessità el seguiment de 9.986 universitaris durant un període de 4 anys. A més, va explicar que després contaren amb el diagnòstic mèdic d'hipertensió, ajustaren l'anàlisi per a evitar la distorció en altres factors i concloeren que s'incrimentava en 1.45 i 1.69 voltes el risc de patir aquesta dolència utilitzant aspirina i
altres analgèsics, respectivament.

El que es pretenia era demostrar l'increment d'evidències sobre la associació entre la presa habitual i la manisfestació de la malaltia en subjectes sans, perque el que ja se sap es que els analgèsic no esteroid
eos poden provocar la malaltia en pacients amb insuficiència renal.

L'encarregat de l'estudi i especialista del tema, aconseja seguir sempre les indicacions del nostre metge. Afirma que els beneficis del consum de l'aspirina son molt superior als riscos, però que s'ha de tenir compte ja que ara està demostrat que augmenta el risc de la malaltia en persones sanes.




NOTICIA ORIGINAL

El primer transplantament de cara total al món


L’Hospital de Vall d’ Hebron, a Barcelona, ha informat sobre els detalls del primer transplantament de cara total al món, que va ser realitzat el 20 de Març per 30 professionals durant 22 hores.

El receptor d’aquest transplantament, és un home jove amb una deformitat important al rostre causada per un traumatisme. Aquesta deformitat li impedia respirar pel nas i la boca, i també tenia una gran dificultat per tragar i parlar.

La finalitat d’aquesta operació, és que el pacient en unes setmanes puga parlar, menjar, somriure...

El pacient, ha rebut un transplantament de la pell i dels músculs de la cara, els nas, els llavis, el maxil·lar superior, tots les dents, el paladar, els ossos dels pòmuls i la mandíbula amb la cirugia que li toca i microcirugia reparadora dels vasos sanguinis. Els responsables d’aquesta complexa intervenció, han explicat que l’arribada de la sang en la seua totalitat, és bàsic per a l’èxit de l’ implant, un procés que s’ha realitzat amb èxit.

El malalt, té cicatrius en el front i en el coll, però en un futur quedaran perfectament dissimulades. El coordinador de l’operació, ha assegurat que quanta més medul·la òssia implantada, menys possibilitats de que hi haja rebuig.

El pacient, ja s’ha vist a l’espill i ha quedat content amb els resultats. Es veié per primera volta, quan va desitjar, i quan els psicòlegs asseguraren que ja hi estava preparat. (Prèviament havia sigut atès per psicolegs).

L’aspecte del pacient, no té semblances amb el donant. Els dos permaneixeran en l’anonimat, i el pacient necessitarà un mínim de dos mesos per a que siga donat d’alta.

Notícia original:

http://www.elmundo.es/elmundo/2010/04/22/barcelona/1271926474.html

Vídeo:

Link del video:

http://www.antena3noticias.com/PortalA3N/Primer-trasplante-completo-de-cara/M_10462479_110

dimecres, 21 d’abril del 2010

El “brain training” no entrena el cervell


Segurament, molta gent s’ haja gastat alguns euros en regalar a algun familiar o comprant-se alguna màquina d’entrenament mental que prometen beneficis per al nostre cervell. La ciència acaba de definir el seu veredicte sobre aquest tema, i no son molt bones noticies per a les industries que fabriquen aquest tipus de jocs. El "brain training" no millor la capacitat cognitiva segons la revista Nature.

L’estudi que es va realitzar amb voluntaris de entre 18 i 60 anys van ser dividits en 3 grups: una part va realitzar jocs de raonament, un segon grup proves d’atenció i de memòria a curt termini, i l’últim grup es va dedicar a navegar per Internet. La condició, fou que els participants devien emprar 10 minuts al dia en jugar, tres vegades a la setmana, durant almenys mes i mig.

Passat aquest temps, es va comparar l’avaluació mental que els van fer abans de començar i després de l’anàlisi, i els resultats foren els següents: els autors consideren que més que augmentar l’ intel·lecte, el que fa es millorar la pràctica amb el joc; de fet, no es van trobar massa diferencies amb els participants que havien estat navegant per Internet.

De segur, que aquestos estudis, ens canviaran la visió que tinguem respecte a aquestes màquines. En EEUU, l’any passat es van gastar uns 80 milions d’euros en aquestos jocs. Alguns experts, ens aconsellen que inclús un passeig és una millor opció que gastar temps jugant a aquestos jocs. A més a més, fer un sudoku o els encreuats son un bon mètode per a entrenar el nostre cervell.

Augmentar de pes en la mitjana edat augmenta el risc de patir càncer de mama

Un increment de l’índex de massa corporal (IMC) en la mitjana edat, podria conduir a un augment significatiu en el risc de desenvolupar càncer de mama després de la menopausa, segons un estudi de l’ Institut Nacional del Càncer nord-americà.

Els científics han especulat que les dones post menopàusiques, l’estrogen que es produeix al teixit adipós pot conduir a una major formació de cèl·lules mamàries.

Els investigadors del estudi esmentat abans, replegaren informació de més de 72 mil dones amb intenció d’investigar diferents tipus de càncer, inclòs el de mama. Aquestes dones, tenien entre 55 i 74 anys. L’anàlisi va incloure quasi 4.000 casos de càncer de mama post menopàusic.

Els resultats mostraren que prop del 57 per cent de l’ IMC de la població de l’estudi va augmentar 5kg7m2 o més entre els 20 anys i l’estudi. Aquestes tenien un 88 % més de risc de desenvolupar càncer de mama en comparació amb aquelles que tenien un IMC estable.

En canvi, l’augment d’ IMC en dones majors de 50 anys i el moment d’entrar en l’estudi , el risc augmentava un 56% en comparació amb aquelles que el mantenien estable.

Encara que hi ha risc igualment, s’observa clarament la diferència i quan hi ha menys risc.

Noticia original:

http://www.europapress.es/salud/noticia-engordar-mediana-edad-aumenta-riesgo-cancer-mama-20100421110946.html

Web interessant on trobem consells sobre l'alimentació en cassos de càncer:

http://www.farmaceuticonline.com/familia/familia_cancer1.html#consellsdieta

dimarts, 20 d’abril del 2010

Els planetes rocosos i amb aigua són comuns en la Via Làctia

Augmenten les expectatives de trobar vida extraterrestre.
Europa Press Madrid
Dimarts-20/02010


Un equip d'astrònoms de la Universitat de Leicester, al Regne Unit, ha descobert proves concloents, en contra del que es creia fins ara, de que els planetes rocosos i aquosos com la Terra són comuns en la Via Làctia

El doctor Jay Farihi, director de la investigació, ha estudiat les nanes blanques, les restes d'estreles que alguna vegada van ser com el Sol. Les seues atmosferes pures d'hidrogen o heli mostren restes de metalls contaminants externs, com a calci, magnesi i ferro.Sempre s'havia pensat que esta contaminació procedia del gas interestel·lar"


Via Làctia
Però a l'examinar les posicions, els moviments i els espectres de les nanes blanques, Farihi i el seu equip han demostrat que és quasi segur que en la majoria dels casos, els signes de metalls són restes planetàries rocoses, inclús d'aigua."Estes restes planetàries formen asteroides que orbiten al voltant de les nanes i són els que donen contaminació en l'espectofotómetre .I si estes restes contenen aigua i altres compostos que afavorixen la vida no és desgavellat que esta puga haver existit en estos planetes, almenys en les seues formes mes primitives.
Almenys el tres per cent i potser fins en un 20 per cent de totes les nanes blanques estan contaminats d'esta manera, amb les restes de planetes rocosos menors, amb una massa total d'al voltant d'un diàmetre d'un asteroide de 140 quilòmetres.

Els científics han conclòs que una proporció semblant d'estreles com el nostre Sol, així com les estreles que són un poc més massives, com Vega i Fomalhaut, construïxen sistemes planetaris terrestres" i açò multiplicat pel numere d'estreles de la nostra galàxia dóna una possibilitat molt elevada de que existisca vida El problema és que açò és una teoria i per a confirmar-ho es necessiten trobar planetes tipus terra i això és molt difícil per a un telescopi donat l'escassa grandària dels planetes.comparats amb les estreles i les enormes distàncies des d'on els observamos.Pero a pesar d'això i hi ha una llarga llista de planetes prometedors en la Via Làctia

Planetes del sistema Gleise 581
a 20 anys llum de la terra i molt pareguts a esta.

Per a saber mes:
El planeta Gleise 581
Exoplanetes











Al voltant del 2% de la població mundial sofreix narcolèpsia.

Hi ha persones que fins i tot dormint més hores de les necessàries per la nit, té somnolència excessiva e incontrolada durant el dia, es a dir, sofreixen narcolèpsia, un transtorn de la son.

El director de la Clínica de la Son de l'Hospital General de Mèxic afirma que les persones que sofreixen narcolèpsia es queden dormint durant el dia, sobretot en condicions que requerixen poc esforç com estar sentat a l'oficina , a l'escola o conduïnt.

Aquest doctor afirma que el 2% de la població mundial sofreix narcolèpsia encara que molts ho desconeixen degut a que els seus símptomes són semblants als de la depressió o la falta de vitamines. Almenys un terç de la població mundial sofreix transtorns de la son.

Aquesta malaltía provoca al·lucinacions hipnagògiques, es a dir, els malats abans de dormir-se senten com si algú estigués observant-los, i quan intenten despertar-se sofreixen al·lucinacions hipnopòmpiques.

El 80% d'aquestos malats quan estan desperts i s'emocionen entren en cataplèxia, es a dir, perden el tò muscular i cauen a terra. S'ha observat que les persones que sofreixen narcolèpsia tenen menys activitat en les regions del cervell encarregades de la conducta alimentària i l'estat d'alerta.

Aquestos símptomes es manifesten amb més intensitat quan aquestes persones es tenen que alçar matí per anar a treballar o presenten exigències acadèmiques, per la qual cosa prenen café, refrescos de cola i fumen per a no dormir-se.

El tractament per aquest transtorn consisteix en administrar els medicaments per a mantenir-los alerta durant el dia (dacord amb les seues activitats)i també han de fer una migdiada de 30 minuts.
El doctor comenta que en cas de sofrir cataplèxia, paràlisi de son o al·lucinacions hipnagògiques, per les nits s'han de prendre un medicament que disminueix la intensitat dels somnis profunds.

Video relacionat amb la noticia:


Font d'informació:

70.000 milons d'euros per salvar la vida a mares i fills

Un moviment científic que va començar al 2005 i s'acabarà al 2015 a creat una campanya per a recaudar 70.000 milons d'euros per poder salvar les vides de mares i fills als països pobres. Entre el 2003 i 2007 els països donants han duplicat les seues inversions fins un total de 4.000 milons de dólars a l'any. Els experts asseguren que per a
que aquesta campanya siga eficàç seran necessaris 20.000 milions anuals fins a 2015. Actualment, les donacions estan al voltant de 4.000 milions.
Si es pugeren aconseguir els diners necessàris, als països pobres es portaria a terme la millora de l'atenció prenatal, l'atenció postnatal, la consstrucció de paritoris, nous treballadors sanitaris, sistemes sanitaris, etc.

Així i tot, siguent insuficients les donacions, en els últims anys ha baixat notablement el nombre de morts infantils i maternes, aunque continuen morint-se entre 340.000 i 500.000 dones a consa de l'embaràs i el part, 3.6 milions de nounats no superen el primer mes de vida i 5.2 milions de xiquets moren abans dels 5 anys.

Davant el problema de la mortalitat les autoritats nacionals han de complir amb els seus compromisos amb la salut infantil i materna. D'aquesta manera, els països pobre podrien millorar en general l'estat de pobresa que sofreixen.


Notícia original
Notícies relacionades:

diumenge, 18 d’abril del 2010

'Myrtis', una xiqueta del segle V AC

Efe .Dissabte 17/04/2010
El seu bust es mostra en un museu d'Atenes

El professor d'ortodòncia Manolis Papagrigorakis ha aconseguit, amb ajuda de científics suecs, recrear els trets d'una xiqueta d'11 anys que va viure i va morir en l'Antiga Atenes durant el segle V AC.
L'aspecte de Myrtis no és molt diferent dels xiquets actuals si tenim en compte que va viure fa 2500 anys.
Myrtis en grec significa murta que és la planta consagrada a Venus."
Myrtis va viure en l'Atenes clàssica i va morir víctima d'una plaga que també va matar el polític Pèricles i a un terç de la població en aquella època. Va ser la famosa pesta d'Atenes, que menciona Tucídides .Els ossos de 'Myrtis' van ser descoberts entre 1994-95, en una tomba col·lectiva junt amb altres 150 cossos i com el seu crani estava en excel·lents condicions s'ha pogut reconstruir el seu rostre. El bust s'exposa en el Museu Nacional d'Història Natural Goulandris a Atenes."Gràcies a la tècnica de recreació artística ens ha permés tindre una idea prou aproximada dels nostres avantpassats."


Myrtis
La tècnica consistix en , a partir d'un crani anar reconstruint l'aparell muscular gràcies a un sistema informàtic i posteriorment afegir els trets com el color de la pell o el del pèl basats en la informació disponible."
Encara que no és una tècnica exacta ens permet fer-nos una idea aproximada de l'aspecte d'estos individus i saber que si ens trobàrem un home del neandertal en el supermercat no ens cridaria l'atenció.
Si ens trobàrem a Myrtis en l'institut l'única cosa que la diferenciaria de nosaltres és que parlaria grec clàssic"



Reconstrucció del rostre de un xiquet Neanderthal





Per a saber mes:

A Close Loock at Evolutionary Faces (Una mirada de prop a les cares de l'evolució)






Veritats i mentides sobre l'erupció a Islàndia

Sara Polo. Madrid Divendres 16/04/2010

L'erupció d'un volcà, dimecres passat, a 200 metres davall el gel del glacer Eyjafjallajokull, a Islàndia,esta fent parlar. Els aeroports de 16 països europeus seguixen tancats per a evitar els perills que suposen les cendres volcàniques per als avions. Quins perills són estos? Quant temps podria durar el caos aeri? És tan perillosa l'erupció d'un volcà
¿Fins a quan durarà el 'efecte cendra'? La persistència en suspensió de la cendra que emet el volcà islandés, encara en actiu, és impredicible. L'Agència Europea de Control Aeri preveu que els problemes continuen almenys fins al final de setmana. El vent és la clau, perquè és el responsable de la dispersió d'estes partícules.La situació ha sigut excepcional per la ràpida expansió del núvol, i si el fort vent no cessa, la cendra seguirà propagant-se."No obstant això l'erupció no ha sigut especialment virulenta el Pinatubo en 1991 expulse moltes mas cendres a l'atmosfera
¿Continua projectant cendra el volcà islandés? Sí, l'erupció emet encara grans quantitats de cendra a l'atmosfera, i els experts estimen que la situació podria allargar-se almenys dos dies més. L'erupció remetrà en els pròxims dies"", perquè hi ha una quantitat limitada de magma emisible, però les cendres que continuen en suspensió no deixaran de causar problemes fins que el cel estiga completament net.Això dependrà de la pluja i del propi pes de les cendres que aran que es depositen finalment en el sòl.

¿Com ha arribat tan lluny la cendra?
Les erupcions volcàniques de tipus explosiu emeten a l'atmosfera grans quantitats de cendra volcànica. La cendra està formada per partícules prou fines i de composició silícia, que varien en grandària de menys d'un micró fins a diversos mil·límetres. Depenent de la intensitat de l'erupció, estes partícules s'injecten a diversos quilòmetres d'altura, L'ascens de les cendres es deu a la diferència de temperatura que crega corrents ascendents que fan ascendir les partícules.
Una vegada en l'atmosfera, continua, la cendra forma un núvol que és arrossegada pels vents dominants i transportada a centenars o inclús milers de quilòmetres de distància del volcà.


¿Quin impacte ha tingut l'erupció en el trànsit aeri? La situació geogràfica d'Islàndia és un problema afegit a la magnitud de núvol de cendra. Es troba en una de les rutes clau de navegació aèria entre Europa i EUA.
L'efecte de les cendres sobre els avions és que poden produir la parada dels motors pel poder abrasiu de les partícules en suspensió ja s'han donat casos en altres erupcions. A més els núvols de partícules són de vegades indetectables en el radar .
Per això els aeroports de 16 països europeus continuen tancats este dijous, encara que Irlanda i Suècia estan començant a reprendre l'activitat normal."


¿Quins perills entranya una erupció volcànica? Quan entra en activitat, el volcà emet gasos altament tòxics: diòxid de sofre, diòxid de carboni i fluorur d'hidrogen. Les columnes de cendra, poden elevar-se a més de 20 quilòmetres i reflectir les radiacions solar el que provocaria un descens de les temperatures. L'erupció del Pinatubo en 1991 ocasione el descens de 0,5 graus la temperatura global i el descens de 5 mm del nivell del mar"

¿Es veurà afectat el medi ambient? El núvol de cendra és relativament petit i no constituïx "res de l'altre món".La contaminació que ha generat de moment és relativamente baixa.
L'erupció no constituïx fins al moment ninguna catàstrofe ambiental.
Quan la pluja dissol les substàncies àcides contingudes en la cendra, pot contaminar l'aigua i danyar la vegetació.Els depòsits de cendra, no obstant això, poden ser beneficiosos per a l'entorn, perquè milloren la fertilitat del sòl.
¿Pot suposar un risc per a la salut? El núvol està situada en capes baixes de l'atmosfera i per tant no afecta la capa d'ozó.D'altra banda, conté partícules molt fines de cendra volcànica, que només afectarien, en cas de descendir, a les persones que ja patisquen d'afeccions de les vies respiratòries."
Sempre hi ha hagut erupcions volcàniques i l'home ha conviscut amb elles i a més han sigut de molta major intensitat que esta .Tenim que acostumar-nos que a la naturalesa no li importa que no podem agafar un avió. El món no es va acabar per això


Per sabre mes

dissabte, 17 d’abril del 2010

Dos mares i un pare per a evitar malalties genètiques

EL PAIS.com-17/04/2010
JOAN CARLES AMBROJO - Barcelona
Investigadors de la Universitat de Newcastle, al Regne Unit, han creat embrions humans viables lliures d'errors en l'ADN mitocondrial per mitjà d'una variant de la tècnica de clonació empleada per a crear la famosa ovella Dolly en 1996.
El treball ho publica la revista Nature i ha donat lloc a discussions ètiques i legals.
En tot cas, els científics afirmen que en els pròxims tres anys dones amb risc genètic tractades amb esta nova tècnica de reproducció assistida podrien donar a llum xiquets a qui no haurien transmés eixes malalties hereditàries.
Abans, no obstant això, asseguren que realitzaran estudis més avançats per a comprovar la seua seguretat.
Les lleis britàniques i les espanyoles prohibixen utilitzar este tipus de procediments en tractaments d'infertilitat.
Al voltant d'un de cada 200 xiquets que naixen presenta mutacions de l'ADN mitocondrial, però en la majoria de casos només patixen malalties lleus o són asimptomàtics. No obstant això, en un de cada 6.500 xiquets, estes alteracions provoquen seriosos problemes cardiacs, fallada hepàtica, desordes cerebrals, ceguera o síndromes relacionats amb la debilitat muscular.
La tècnica consistix en transferència d'ADN com en la clonació però a diferència del mètode original el que es transferix és l'ADN mitocondrial que és independent de l'ADN nuclear.
L'ADN mitocondrial només conté només 37 gens coneguts, mentres que el nucli alberga més de 20.000 gens.El procediment és de dos passos en el primer es produïx una fecundació in vitro normal i d'este òvul fecundat s'extrau el nucli i s'implanta en l'òvul d'una altra dona donant i l'òvul és implantat en l'úter de la mare."Així l'embrió conté tots els caràcters genètics dels pares però no el seu ADN mitocondrial que és el de la cèl·lula de la donant i esta lliure de malaltia mitocondrial
L'equip de Newcastle ha creat i desenrotllat en el laboratori 80 embrions d'entre 6 i 8 dies, fins a aconseguir la fase de blastocisto (una espècie de bola amb al voltant de 100 células). Després els embrions van ser destruïts seguint les normes vigents al Regne Unit
Veus crítiques com la de Comment on Reproductive Ethics asseguren que "amb este pass" se està anant massa lluny i amb la contribució d'una dona donant, encara que siga tan xicoteta com esta, suposa un intent de crear un xiquet de tres pares',"En realitat açò no és realment així ja que la dona donant no aporta mes que el citoplasma de la cèl·lula i res de la seua informació genètica nuclear. Seria mes bé com a al pacient que la trasplanten un cor o un altre òrgan ,un trasplant de mitocondries.
La investigació ha sigut finançada per la Campanya de Distròfia Muscular, el Consell d'Investigació Mèdica i l'organització mèdica Wellcome Trust.
Sharon Bernardi, una dona que va perdre sis bebés als pocs dies del seu naixement com a conseqüència de les alteracions genètiques que van heretar de sa mare, va declarar a l'agència Efe que "Será massa tard per a mi, però seria fantàstic si els científics pogueren previndre que açò continue ocorrent en el futur, de manera que altres no tinguen que passar pel que jo pasé'."


Per a saber mes:
El investigador explica tot el procés Doug Turnbull
Les malalties mitocondrials: Un repte per a les Ciències Mèdiques

divendres, 16 d’abril del 2010

Només el personal metge hauria de realitzar la depilació làser

Dimarts (13/04/2010 )
LAURA TARDÓN
MADRID
Produïx menys dolor i és més efectiva. La depilació làser s'ha convertit en el mètode preferit de moltes dones i hòmens. No obstant això, esta pràctica no pareix estar prou regulada i els metges han decidit cridar l'atenció sobre este assumpte.
Segons denúncia un editorial publicat en 'Canadian Medical Association Journal', a Canadà s'exigix que l'aparell estiga aprovat per Sanitat, però no la llicència de qui ho va a utilitzar.
A Europa."'Existeix una normativa de la Comissió Europea (CE) que classifica la tecnologia làser en quatre tipus en funció de la seua potència i la seua capacitat per a produir dany en la pell i els ulls. Entre 3 B i 4 (la que s'utilitza per a la depilació permanente), només pot manejar-la personal metge o sanitari amb supervisió médica.
Però en la pràctica diària, la realitat és diferent.
El problema és que la depilació làser que no es realitza ni tan sols amb la supervisió d'un metge, té lloc en centres que no controla Sanitat, com les perruqueries.
La tecnologia làser entranya riscos quan és manipulada per personal no qualificat sempre cal tindre en compte els distints tipus de pell, de pèl, la potència del làser i el propi maneig de l'aparell. Encara que el seu ús és senzill, el personal responsable ha de saber respondre davant de possibles efectes secundaris .
Existeixen casos de cremades, canvis de pigmentació, reactivació del virus de l'herpes i inclús hipertricosis (exces de pel), Els més freqüents són les cremades i la falta d'eficàcia. Per tant és necessari que abans de sotmetre'ns a un tractament per làser demanem la llicència de l'aparell i ens informem de la qualificació del personal que ho empra i així evitarem desagradables sorpreses.


Cremades per làser






Per a saber mes